Jump to content
PirateClub.hu

Folyékony, permetezhető üveget fejlesztettek


hankock
 Share

Recommended Posts

Német mérnökök forradalmian új anyagot, permetezhető folyékony üveget fejlesztettek ki, amely védőréteget képez a vele beszórt felületeken.

 

A környezetre ártalmatlan permetet felhasználhatják betegségekkel szembeni védekezésre, a szőlő védelmére gombafertőzések ellen vagy akár a nagy sebességű vonatok orrának borítására. A sokoldalú permet egymilliomod milliméter vastag, az emberi hajszálnál ötszázszor vékonyabb, könnyen tisztítható bevonatot alkot lényegében bármely felületen, amelyet aztán megvéd a víztől, szennyeződéstől, baktériumoktól, valamint a hőtől és az UV-sugárzástól.

 

A folyékony üveg csaknem teljesen tiszta szilícium-dioxid, hamarosan egy sor környezetre ártalmas tisztítószert helyettesíthet azáltal, hogy láthatatlan védőréteget képez a dolgokon. Ez a vízálló réteg egyszerűen vízzel tisztítható.

 

A technológia szabadalmát egy német cég, a Nanopool birtokolja, amely tárgyalásban áll brit vállalatokkal, a termék kipróbálása pedig már több területen folyik. Egy brit vasúttársaság például a vonatokon belül és kívül is alkalmazta a folyékony üvegpermetet, de kipróbálja egy hotellánc, egy divattervező cég és egy étteremlánc is.

 

MTI
Link to comment
Share on other sites

Ha vízzel tisztítható, hogy véd a víztől? :mellow:

 

Az pedig ok, hogy a környezetre nem káros, de ha pl ezzel permetezett szőlőt eszik az ember? A szervezet vajon mennyire díjazná az üveget? :D

Link to comment
Share on other sites

Egyszerű agyammal arra jutottam, hogy vízzel tisztítható a védőréteg felülete, de vízhatlan. Mondjuk felhúzol egy gumikesztyűt, ami sáros lesz, azt vízzel lemoshatod, anélkül, hogy a víz átjutna rajta. Tehát a védőréteget mosod le vízzel, és nem pedig azt a tárgyat, amit bevontak a permettel.

A 2. kérdésre pedig "A környezetre ártalmatlan permetet...", tehát valószínűleg ártalmatlan az emberi szervezetre is.

Link to comment
Share on other sites

De a gumikesztyűre nem azt mondják, hogy véd a víztől, és vízzel lehet lemosni a kezedről a kesztyűt :D éétteeeed.

 

 

 

Aham, de most nézem... lehet nem kéne hozzászólásokat írnom 11 után :lol: Szóval ezt az üveget az ember mindenféleképpen megenné.Viszont ez sem bíztat engem :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...