Jump to content
PirateClub.hu

Hat percre a világkatasztrófától!


bikas
 Share

Recommended Posts

A végzet jelképes óráját 1947-ben, az első atombomba ledobása után két évvel hozták létre a világ élvonalbeli tudósai, és azóta minden évben újraállítják, megmutatva, hogy szerintük az emberiség milyen közel van a világkatasztrófához. Január 14-én az órát a végzetes éjfél előtt hat percre állították.

 

25qwyko.jpg

A végzet órája

 

Amikor 1947-ben az Atomtudósok Bulletinje (Bulletin of the Atomic Scientists) létrehozta a végzet óráját New Yorkban, a nagymutatót az 53. percre állították, vagyis a végzetes éjfél előtt 7 percre. Azóta tizennyolc alkalommal állították át az órát, utoljára 2007-ben, így egészen mostanáig az óra az éjfél előtti 5. percen állt. A tudósok azzal magyarázták, hogy az óra nagymutatóját egy perccel visszaállították, hogy szerintük a világ ügyei reménytelibbé váltak.

 

A világ kétszer került a legközelebb a katasztrófához (két perce az éjféltől), először 1953-ban, amikor mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió végrehajtotta első hidrogénbomba-kísérletét, majd 1984-ben (három percre az éjféltől), amikor az amerikai-szovjet kapcsolatok a mélypontra süllyedtek, s a Reagan-kormány előállt a csillagháború, vagyis az űrbéli rakétavédelmi rendszer kiépítésének tervével.

 

Az Atomtudósok Bulletinjét Nobel-díjas tudósok alkotják, összesen 19-en, így például Stephen Hawking fizikus és Sir Martin Rees csillagász. A tudósok három fő tényező alapján mérlegelik, hogy kell-e, és mennyit kell állítani a végzet óráján. A három tényező a következő: 1. a nukleáris eszközök (így az atomfegyverek) és a nukleáris rendszerek (erőművek) balesetei vagy szabotázsakciók miatti megrongálódása, 2. a szénalapú, vagyis az üvegházhatást és a széndioxid-kibocsátást fokozó technológiák, 3. a biológiai technológiák, így például a géntechnológia.

 

Forrás: STOP/Daily Mail

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ez az óra siet vagy késik mert történt pár esemény ami világkatasztrófa szintű volt pl: legútóbb a Haiti és Argentinai földrengések, de mivel látom hogy ez amerikai találmány, úgyhogy az amerikaik csak magukra tudnak gondolni, megint egy nagy hülyeség amit az amerikaiak taáltak fel
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...