Jump to content
PirateClub.hu

Új óceán keletkezik Afrikában


hankock
 Share

Recommended Posts

Új világtenger lesz egy most még csak 56 kilométeres repedésből – állítja egy frissen megjelent tanulmány. A repedés Etiópiában keletkezett, mindössze néhány nap alatt.

 

Az etiópiai Afar-medence térségében 2005-ben hasadék nyílt a földben. A rés körülbelül hat méter széles, megszakításokkal, hossza viszont 56 kilométer. Már keletkezésekor azt gondolta több tudós, hogy a hasadék előbb-utóbb egy új óceánnak fog otthont adni, de ezt az elméletet nem fogadta akkor el a tudományos közvélemény.

 

Igazolta viszont most egy új kutatás, ami azt állapította meg, hogyan keletkezett a hasadék. A kutatást Atalay Ayele, az addisz-abebai egyetem professzora vezette, a szükséges szeizmológiai adatokat az etiópiai állomások mellett a szomszédos Eritreában és Jemenben levő megfigyelőközpontoktól gyűjtötte össze. A kutatás eredményét a Geophysical Journal című szakfolyóirat közölte.

 

1188201_d2c792cd457d0dab56b5aa9d2bd01b68_wm.jpg

Fotó: University of Rochester

 

A tanulmány szerint a repedés 2005-ben meglepően gyorsan, alig néhány nap alatt jött létre. Miután a rés északi végénél található Dabbahu-vulkán kitört, magma tolult a földkéreg repedésébe, és elkezdte szétfeszíteni azt. Ayele és a keze alatt dolgozó nemzetközi kutatócsoport úgy véli, teljesen hasonló folyamatok zajlanak az óceánok mélyén, a világtengerek fenekén levő, hegygerincszerű formációk is hasonló módon törnek szét.

 

A felfedezés egyrészt öröm, mert a jövőben így könnyen lehet tanulmányozni a felszínen az óceán mélyén zajló folyamatokat, másrészt bánat, mert a hasadék gyors keletkezése arra utal, hogy a rés további nyílása hirtelen veszélyeztetheti sok helyi lakos egzisztenciáját. Azt egyébként eddig is tudták, hogy az Afrikai- és az Arab-kőzetlemez távolodik egymástól – évente legfeljebb egy-két centit –, mint ahogy az elmúlt harmincmillió évben is távolodott. Ennek a folyamatnak az eredménye a Vörös-tenger is. A kutatók szerint ez a tenger és az Ádeni-öböl évmilliók múlva csatlakozik az új óceánhoz.

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...