Jump to content
PirateClub.hu

Túszul ejti a merevlemezt az új álvírusirtó


hankock
 Share

Recommended Posts

A hamis antivírusok egy új, agresszívebb formája ütötte fel a fejét – figyelmeztet a Panda Security.

 

A rogueware programok, vagyis a magukat legitim antivírus-programoknak álcázó vírusok újabb fajtáját lokalizálták a Panda Security szakemberei az elmúlt hetekben. A korábban már többször felbukkant kártékony program egészen új, jóval agresszívebb stratégiával próbálkozik: egyszerűen zárolja [1] a fontos fájlokat és programokat.

 

„Ezeket a vírusokat a szakzsargon ransomware-nek is hívja. A név az angol ransom, vagyis váltságdíj kifejezésből adódik, a módszer miatt: ezek a programok szó szerint túszul ejtik a gépeket” – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. Az álvírusirtó mindaddig nem engedi használni a fájlokat, amíg a felhasználó nem vásárolja meg a teljes verziót 79,99 euróért.

 

„Az összeg kifizetése után egyébként tényleg kap egy szériaszámot, amit bepötyögve a tiltás elhárul. A gond így nem csak az, hogy horrorisztikus összeget kell fizetni a nagy semmiért, hanem a hamis biztonságérzet, amit a program ad: elvégre a veszély elhárultával a felhasználó azt hiheti, hogy a gépe védve van a további támadásoktól, ami persze nem igaz” – tette hozzá Sándor.

 

 

Az áldozatok gépére legtöbbször fertőzött weboldalak látogatása közben települ a program, melyet nehéz kiiktatni: az Internet Explorer kivételével minden alkalmazást, antivírust blokkol. Akit ilyen fertőzés ért, egy kis trükkel szabadulhat meg az álantivírustól: a Panda Security oldalán található szériaszámokat ingyen is megszerezheti, hogy feloldja a tiltást, és utána egy legitim vírusölővel kiirthassa a fertőzést.

(ITcafé)

 

Link to comment
Share on other sites

Érdekes, és vajon nem lehet kideríteni hogy kihez kerül az a 80 juró?Élelmes megoldás az biztos..

Link to comment
Share on other sites

Aki ilyen "aranyos" vírust tud alkotni, az - meglátásom szerint - nem kezdő! Nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy valamelyik vírusírtókkal foglalkozó cég, vagy windows rendszerprogramozó leányvállalat kilépett programozója lenne.

 

Anno a one half vírus is mennyi kárt okozott!

 

Ügyes húzás, hogy az ie működését azért meghagyja...

 

Bár - a leírás alapján - ha külön partíción van a rendszer és az adat, akkor egy op.rendszer újra telepítés (rendszerpartíció formázása után) gyorsabb és kifizetődőbb megoldás lenne számomra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...