Jump to content
PirateClub.hu

Megváltozik a hang


Szipi
 Share

Recommended Posts

Megváltozik a hang

 

Életünk folyamán kétszer is változik hangunk mélysége: először a pubertás idején, másodszor pedig időskorban.Ezen a két időszakon túl külső hatá­sokra más életkorokban is bekövet­kezhet hangszínváltozás.

 

Serdülőkor­ban a fiúk hangmélyülését a másod­lagos nemi jelleget kialakító and­rogen hormonok okozzák. A hang­szálak szélesebbek, vastagabbak, egy egész centiméterrel hosszabbak lesz­nek, ezáltal a hangjuk akár egy oktávot is mélyülhet.

 

A lányoknál a hang­szalagok három-négy milliméterrel megnyúlnak, a felső hanghatár meg­marad, de körülbelül egy terccel mé­lyebben lesz az alsó határ. A fiúknál általában 11-14, a lá-íyoknál 10-15 éves kor táján zajlik e a folyamat.

 

A mutáció megkésettnek számít, ha fiúknál 16, lányoknál 14 éves korig nem kezdődik meg a változás. Előfordul, hogy csupán al­kati vonásról van szó, és az egyén később érik minden területen. De egészségügyi probléma is állhat a háttérben, ahogyan a korai - nyolc éves kor előtt bekövetkező - mutálás is betegséggel függhet össze.

 

Idősödés során a hang épp a ka­maszkorival ellentétesen változik: nőknél mélyül, férfiaknál pedig ma­gasabbá válik. A hangmagasság vál­tozását különféle betegségek - pél­dául idült gégegyulladás - is okozhat­ják.

A dohányzás miatti irritáció ha­tására bekövetkező kötőszövet-felsza­porodás és az ebből következő hang­szálvastagodás is hangmélyülést okoz, ahogyan a hormontartalmú gyógyszerek mellékhatására is kiala­kulhat a „vastagabb" hang.

 

szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

engem az érdekelne, hogy az az "idősödés" melyik életkorra tehető? jó lenne tudni, h még csak változni fog vagy már túl vok a hangváltozáson mindkét életkort figyelembe véve. :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Szipi, nem tartom valószínűnek, hogy neked a közeljövőben hirtelen öreges, mély hangod lenne! :D

Én személy szerint meg vagyok elégedve a mostani hangommal, és észre sem vettem, ahogy "mutáltam". :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...