Jump to content
PirateClub.hu

Jöhetnek a 16 magos gépek


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

Két új processzort tervez piacra dobni az Intel, mindkettővel csúcsra járatják a közelmúltban bemutatkozott Nehalem-architektúrát.

 

Az Inquirer írt arról az új fejlesztésről, ami jelentősen növelheti az asztali számítógépek számolási teljesítményét. A Nehalem EX névre hallgató processzort elsősorban szerverekbe szánják, a csip érdekessége, hogy nyolc mag dolgozik benne 24 megabájt gyorsítótár társaságában, és hogy memóriavezérlője négycsatornás, szemben a hasonló architektúrára épülő Core i7 vagy Xeon 5500-as egycsatornásával.

 

Adatéhség

 

Ez azt jelenti, hogy az EX-et sokkal könnyebben lehet majd ellátni adattal, amire egy ilyen szörnyeteg esetébe szükség is van. A mai processzorok számolási teljesítménye ugyanis gyakran olyan nagy, hogy az Intelnél óriási összegekbe kerülő kutatásokat folytatnak az adatéhség középtávú kezelésére.

 

A processzor mindegyik magja két szálat képes kezelni, így összesen 16 szállal tud elbánni az EX, amiből egyébként kettőt is lehet pakolni a számítógépbe, így létrejön a 16 magos, párhuzamosan 32 szálat kezelő rendszer. A processzorok órajele 2,66 gigahertz lesz, ami az Inquirer szerint bőven 3 gigahertz fölé tornázható, bár a lap megjegyzi, hogy ekkor a fogyasztás 180 watt fölé kúszik, ami nagyon magasnak számít, különösen a folytonos költséghatékonyságra és alacsony üzemeltetési költségekre törekvő szerverbizniszben.

Mindenesetre a 16 magos rendszerben már 48 megabájt gyorsítótár sorakozik fel, és a processzorok együttesen fél terabájt memóriát lesznek képesek megcímezni.

 

Hardcore játékosoknak is

 

Az EX várhatóan az év vége felé jelenik meg, de már megvannak a jövő évi tervek is: valamikor 2010 elején fut be a Nehalem-EP 32 nanométeres, hatmagos verziója, amiben 12 megabájt gyorsítótár lesz, és amivel akár 3,6 gigahertzes órajel is elérhetővé válik alacsony fogyasztás mellett.

 

A két csip más-más körnek készül: az EX akkor jön jól, amikor sokszálú, gyorsítótár- és memóriaigényes alkalmazásokat futtatunk, az EP meg munkaállomásként üzemel majd jól, meg amikor egy gazdag játékos a legtöbbet akarja kihozni az adott architektúrából: talán már a Crysis is elfut majd rajta 1080p-s felbontásban, persze csak megfelelő minőségű és mennyiségű grafikus gyorsító társaságában. Akárhogy is, már 200 gigaflops számolási teljesítményű gépekről beszélünk, szóval erőben nem lesz hiány.

Link to comment
Share on other sites

szerintem ez a 16magos cucc is kevés lesz ps3 emulálásra,ha egyáltalán valaki írna a közeljövőben ilyen programot,meg maga a nyers ereje brutális a ps3-nak,ps2-öt is mostanában lehet majdnem 100%ossan emulálni,pedig az "csak" egy 300mhz-s gép volt(igaz két vektor maggal)

Link to comment
Share on other sites

Ki az az elmebeteg otthoni user, akinek ilyenre van szüksége? :huh:

 

mondjuk nekem . akor tudnák pár jó programot írni ami végre le is futna...

de ez még mindíg kicsi teljesítmény a petaflopshoz képest.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szvsz kellenek ezek a gépek, mivel a játékokat mindig a szgépekre írják, ergo ha ilyen gép állna rendelkezésre az embereknek, akkor olyan játékot is írhatnának, ahogy külön mag figyel külön dolgokra (tegyük fel fps-nél 1 mag kapná a környezetet, másik a gépek mozgását, stb.)

3DS max, vagy Vue 6 renderelés meg eléggé megfogja a gépet, 16 maggal picivel gyorsabb lenne ;)

Nagy lehetőség van ebben, ki is fogjuk majd használni, csak idő kell hozzá.

Emlékszem amikor még a 2 magos gépeket néztük, hogy minek az, parasztvakítás, és azóta már 4 magosok vannak.

Link to comment
Share on other sites

A végtelen ciklust nem véletlen hívják annak. Egyébként kíváncsi lennék hogy le tudnád-e programozni a többszálú végrehajtást egyáltalán.

 

mondjuk nekem . akor tudnák pár jó programot írni ami végre le is futna...

 

inkább ne programozz :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...