Jump to content
PirateClub.hu

500 GB-os holografikus lemezt ígér a GE


Cross93
 Share

Recommended Posts

A GE kutatói hat év után áttörést értek el a holografikus lemezek fejlesztésében, így most elérhetőnek tartják az 500 GB-os változatok kereskedelmi megjelenését - a Blu-ray terjedési üteme miatt azonban óvatosak.



A GE sajtóközleményben adta hírül, hogy kutatóik végre előálltak egy olyan prototípussal, amely a jelenleg használt optikai formátumoknál jóval nagyobb tárolókapacitást nyújt, ám mégis annyira közel áll azokhoz, hogy nem lenne szükség alapvetően eltérő hardverre a piaci megjelenés sikeres lebonyolításához. Ezzel elérhetőnek tűnik a kompatibilis, a különböző formátumok között átjárást biztosító lejátszók megjelenése, amelyhez azonban a gyártók beleegyezése is szükséges lesz.

A cég ezért már meg is kezdte a tárgyalásokat a nagyobb gyártókkal, annak érdekében, hogy rábírják őket az új technológia mielőbbi alkalmazására. Ezt követően már csak a vásárlókat kell meggyőzni arról, hogy a tervek szerint az első körben 500 GB-os kapacitást nyújtó korongokra igenis szükségük van. A kereskedelmi célú felhasználás mellett azonban szóba került a kifejezetten nagyvállalati, illetve tudományos szegmens bevonása is, hiszen itt sokkal erősebb igény van a gyors és kényelmes adattárolási eszközökre. Elsősorban itt profitálhatnak majd a cég által mikro-holografikusnak nevezett lemezek megjelenéséből, amelyek várható megjelenési időpontjáról a GE egyelőre nem nyilatkozik.

Az áttörés a fényvisszaverő réteg minőségével, pontosabban annak hatékonyságával kapcsolatos. A GE mérnökei ugyanis egy nagyjából 1 mikron átmérőjű felületen 1 százalékhoz közeli arányt értek itt el, amely elegendőnek látszik ahhoz, hogy idővel akár több terabyte kapacitású korongokat is piacra dobjanak. Elsőként azonban az 500 GB-os példányok érkezhetnek majd, mivel a cég szeretne a hagyományos és nagy felbontású optikai korongokhoz hasonló formátumú változatot piacra dobni, hogy ezzel is megkönnyítse a gyártók dolgát. Utóbbiak tehát olyan lejátszókat és írókat készíthetnek el, amelyek mindkét eltérő technológia korongjait gond nélkül kezelnék.

A GE hat éve dolgozik a holografikus lemezek, vagyis az adatot három dimenzióban tároló korongok fejlesztésén - azt nem árulják el, hogy a kereskedelmi forgalomban nagyjából mikor jelenhetnek meg az első változatok.

Link to comment
Share on other sites

Hagyjuk, nekem meg 40 :D :D lehet költeni kéne egy kicsit a gépre? :lol:

 

Hú azért rendesen megindultak a fejlődések, még a blu ray sem terjedt el teljesen, de már jönnek az 500 GB-s lemezek? bekaka :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...