Jump to content
ZTamás

Alapok

Recommended Posts

Sziasztok! Most kezdtem tanulgatni a Delphi-t. Nem vagyok vele tisztában hogyan is működi ez az egész. Nem nagyon értek a programozáshoz. Pascalt tanultam régen. Az lenne a kérdésem hogy hogyan kell elkezdeni egy program írását. Engem megzavar az a része amikor ugye meg tudom rajzolni a program kinézetét. Hol vannak azok ahova a parancsokat tudom írni, illetve azt tudom hol van, csak hogy függ össze a "rajzolós résszel". Tehát pl rajzolok egy gombot, és azt akarom hogy kilépjen vele. Ezt hol tudom megadni, illetve ha 2 számot akarok összeadni, és mondjuk egy gombot "számol" létrehozni. Hol tudom megadni a gomb lenyomásakor történő dolgokat, illetve hivatkozni a 2 számra. Valaki el tudná mondani hogy lehet megcsinálni ezt? Könyvet olvasgattam, de ott csak a parancsokat részletezi, nem értem hogy függ össze a "rajzolós" grafikus felület, a parancsok írásával.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Az elemeknek vannak eseményei. Egy gombnak pl. amikor fölé viszi az egeret, lenyomod stb. Van egy olyan menü a Delphiben, ahol meg lehet az eseményekre történő dolgokat írni.

 

Ha ki akarsz egy gombbal lépni:

Button1.OnClick

Application.Terminate;

 

Tehát események vezérlik a programot.

 

Ha valamire nem jól emlékszem, akkor azért van, mert régóta nem használtam Delphit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://prog.hu/site/text/articles/lang/delphi2-1.gif

 

ez az a kép amit Robinho11 verbálisan leírt :)

 

{a legtöbb vizuális eszközre ha duplán rákattintasz, akkor a delphi neked automatikusan deklarálja a hozzá tartozó standard eseményt:

gomb:onclick; edit:onchange, timer:ontimer, form:oncreate...}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Köszi, már értem.

még annyit tudnátok segíteni, hogy mondjuk csinálok 2 mezőt ahova be lehet írni számot (mindig meg lehessen adni a váltózót), és mondjuk azt akarom, hogy ezt össze tudjam adni egy gomb segítségével. Hogy tudok hivatkozni a 2 beírt számra, és a képletet beírni hogy mit csináljon a 2 adattal?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kell legyen a formon 3db edit control. (Tedit)

 

Ezeket ha nem nevezed át edit1,edit2 és edit 3 lesz a nevük.(edit1 és edit2 összege kerül bele a 3. editbe edit3 :) )

...uses SysUtils;...

Az onclick eljárásban:

...

var x,y,code;

Begin

val(edit1.text,x,code);

if (code = 0) then Begin val(edit2.text,y,code) ;

if (code = 0) then Begin

edit3.text = inttostr(x+y);

end;

end;

end;

...

 

Így működik elvileg bár fordító nélkül utálok programozni, de asszem igy jó.

A lényeg ugyebár hogy string tipusból szeretnénk számot: val

 

az edit control oknak több property-jük is van ezért hivatkozni kell a szöveg részre ".text"

 

val-ról többet:

http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=Val

inttostr-ről:

http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=IntToStr

 

hát remélem így nagyjából érthető, persze megoldható sokkal hatékonyabban is, de ez most nem célszerű egyenlőre :)

 

csoki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Köszi, SixHouse, hogy kijavítottál :) Tudtam, hogy valami In-el kezdődik, de lusta voltam Googlezni :D

 

Még annyit ajánlok, hogy először tanulj meg néhány komponenst, stb. Sokkal könnyebb, ha tudod, melyiket kell használnod. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helló újra!

 

Csináltam unalmamban egy kis oktató progit :lol: tök zsír lett sztem, látod a dolgok menetét benne, remélem hasznos lesz, én tök jót szórakoztam vele míg megírtam :lol: .

törölve

 

csoki

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOW! Köszi, én is valami ilyesmit akartam csinálni, csak előbb az alapokat akartam. :)

Viszont futtatni nem tudom, valami hibát ír ki:

370323729N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juj, mert delphi 7 :( nekem delphi 2007 van :) codegear

http://www.pirateclub.hu/index.php?showtop...amp;hl=codegear

 

Azt a paracsot biztosan nem ismeri, de a tobbit elvileg ismernie kell, hacsak nem a controlokal lesz baja vedd ki azt a sort és kész az nem lényeges, annyi a szerepe hogy a mainform neve legyen a tálcán vagy a programé...

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, most működik, köszönöm!

Lehet leszedem én is a 2007-eset, csak keresnem kellene ahhoz egy magyar leírást, mert amim van az 7-eshez van, meg van egy a 2005 höz is,neten meg angolul találtam, angolul meg nem tudok. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hy!

 

Delphi 10 em van és kéne egy parancs a progimhoz, ami újaindítja a PC-t. Sajnoos egyedül nem sikerült megtalálnom a parancsot...

Remélem tudtok segíteni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

a kovetkezo pelda mukodik, kiprobaltam.

a Shellexecute inditja a  "shutdown /r " system parancsot.

PC kb 1perc mulva ujrainditodik.

 

Termeszetesen igy lehet barmiit is indittani.

uses ShellAPI;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ShellExecute(0, 'open', PChar('shutdown'), PChar(' /r'), nil, SW_SHOW);
end;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×