Jump to content
PirateClub.hu

Fogat növesztettek laborban


hankock
 Share

Recommended Posts

A fogzománc az egyik olyan anyag a szervezetben, ami soha nem termelődik újra, ez okozza a szuvas fogakat. Ha meg tudnák oldani, hogy regenerálódjon, valószínűleg soha nem lenne szükségünk fogászra. Amerikai tudósok azonosították a zománcért felelős gént, és jóslataik szerint így előbb-utóbb új fogászati technika alakulhat ki.

 

Tudósok megtalálták a módját annak, hogy hogyan lehetne laboratóriumi körülmények közt fogat növeszteni. Ezzel a felfedezéssel véget érne a klasszikus fogászat több ezer éves története, hiszen soha többé nem lenne szükségünk fogtömésre, vagy műfogakra.

 

Az oregoni tudóscsapatnak sikerült azonosítani a fogzománc képződéséért felelős gént. Előzetes kutatásokban már megtalálták a fog többi, belső részéért felelős gént, de a fogzománc különbözött ezektől, mert önmagától nem termelődik újra a szervezetben. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tudósai most betömhetik ezt a rést.

 

Egereken végzett kísérletek során azonosították a gént, aminek a Ctip2 nevet adták. Ennek több feladata is van, többek közt immunválaszokért és bőr és az idegek bizonyos funkciójáért is felel.

 

„Kifejezetten ritka, hogy egy génnek több funkciója legyen, és ezelőtt fogalmunk se volt, hogy mi szabályozza a fogzománc termelődését" - mondta Dr. Chrissa Kioussi vezető kutató.

 

Ha sikerülne gyakorlatban alkalmazni a fogzománctermelő technológiát, az megelőzné a fogak kilyukadását, és így fogtömésre se lenne szükség többé. „Sok munka lesz kialakítani az ezen a technológián alapuló fogászatot, de biztos, hogy működne. Nagyon klassz lenne, ha a jövőben így kezelhetnénk a fogakat.

 

A kutatások jelentőségét más tudósok is megerősítették, Paul Sharpe, a King's Collage London Fogászati Intézményének szakértője szerint „Ha megtalálják a módját a fogzománc regenerálódásának, akkor megtalálják a fog javításának a módját."

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

Több mint valószínű, hogy nem lesz olcsó, főleg amíg újdonság lesz.Úgyhogy az átlagemberek maradhatnak a fogmosásnál :D Nemtom, nekem az a pár perc nem okoz nagy veszteséget, amit a fogmosás vesz el, sztem maradok a klasszikus módszernél :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...