Jump to content
PirateClub.hu

Szén-dioxidot tesz térképre a Nasa


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Szén-dioxidot tesz térképre a Nasa

 

 

Évente csaknem 30 milliárd tonna, fosszilis tüzelőanyag elégésből származó szén-dioxid kerül a levegőbe, ennek egy részét megtisztítják az erdők és az óceánok, egy része a levegőben marad, a fennmaradó szén-dioxid sorsa azonban nem egyértelmű. A kutatások legfőbb problémája a kibocsátók és a nyelők beazonosítása, illetve ezek arányának meghatározása.

 

423351_5d5222e813747bf24019419f269765db_wm.jpg

 

A Nasa kedden bocsátja fel Kaliforniából a világ első olyan műholdját (Orbiting Carbon Observatory [1]), aminek az lesz a feladata, hogy feltérképezze, hol és mennyi szén-dioxid termelődik, és utána mi történik vele, írja a Guardian.

 

A Nasa korábban már foglalkozott hasonló kutatásokkal, de akkor csak a Föld fölött 5-től 10 kilométerig terjedő sávban végeztek méréseket. Ezzel szemben most a Föld felszínétől egészen a világűrig vizsgálják a szén-dioxidot. A műhold 16 naponként 8 millió mérést végez majd, a tervek szerint legalább két évig gyűjti az adatokat.

 

A szén-dioxid útjának pontos megismerése abban segíti majd a kutatókat, hogy megértsék, az üvegházhatású gázoknak milyen hatásuk van az éghajlatra. A pontos adatokkal modellezhetőek lesznek például azok a folyamatok, amelyek a legnagyobb széndioxid-elnyelőkben, az óceánokban és az erdőkben zajlanak.

 

A tudósok mellett a kormányok és a politikai döntéshozók is fel tudják használni a méréseket a klímavédelmi stratégiák kialakításakor, így például a kibocsátás-csökkentés mértékének meghatározásakor.

 

„Rendkívül fontos megérteni a folyamatot, hogy mi történik az atmoszférába jutott szén-dioxiddal, mert így kiszámítható lesz, milyen gyorsan növekszik a mennyisége, és ez hogyan hat a klímaváltozásra" - mondta David Crisp, a Nasa vezető kutatója.

Link to comment
Share on other sites

Elég szomorú, de sztem ki fog akadni a mérője :D amikor elgondolkozom hogy mennyi autó mászkál naponta a városban, és látom hogy egyből mennyi füst jön, aztán belegondolok hogy vannak sokkal nagyobb városok is, hatalmas közlekedési dugók meg több verda mint ember.... fú, szörnyű.És ezek csak az autók.De biztos vagyok benne, hogy ha bevezetnék a benzin egy környezetbarát alternatíváját, akkor jelentősen csökkenne a műhold által mért mennyiség.

Link to comment
Share on other sites

Aztán hol vagyunk mi még itt az Unióban egy kínától indiától ahol szinte tisztítás nélkül ömlik a retek az éterbe a gyáraikból égetőikből, vagy az usa-tól ahol a járművek adják a javát.Anélkül szennyeznek szét minket is hogy tudnánk ellene tenni sajnos.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...