Jump to content
PirateClub.hu

Megfejtették a természet egyik nagy titkát!


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Úgy tűnik, a természet egyik nagy titkát sikerült megfejteni, vagyis azt, hogy a lazacok hogyan képesek több ezer kilométerről a szülőhelyükre visszatalálniuk több év után, hogy szaporodjanak.

 

A legújabb elmélet szerint a lazacok és a tengeri teknősök - amelyek szintén sok ezer kilométerről találnak vissza szülőhelyükre - a Föld mágneses mezejét és annak különböző mintázatait használják a tájékozódáshoz. Sőt, az amerikai szakemberek úgy vélik, hogy a szülőhelyük mágneses "címe" is bevésődik a memóriájukba, s ezért találnak vissza pontosan oda, ahol születtek.

 

S hogy miért a szülőhelyükön szaporodnak. Hogy miért nem jók számukra más helyek, amelyek szintén tökéletesek lennének? A kutatók azt feltételezik, hogy ha egy helyen már sikeresen végbement a szaporodás, akkor ez biztosítékot jelent arra, hogy újból sikeres legyen, valószínűleg ez a racionális magyarázata annak, hogy a lazacok és a tengeri teknősök képesek sok ezer kilométert megtenni, hogy visszajussanak szülőhelyükre.

 

forrás: stop

Link to comment
Share on other sites

hogy legyen valami új dolog is a témában: a földrengéseket is valószínüleg ez alapján érzik meg az állatok - mivel ekkor megváltozik az adott térség mágneses terének ereje

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...