Jump to content
PirateClub.hu

Magyarok bizonyították az ingamozgás kaotikusságát


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

A Szegedi Tudományegyetem kutatói bizonyították, hogy egy egyszerű inga mozgása kaotikus lehet – írja az egyetem sajtóközleménye. A tudósok egy hétköznapi jelenség példáján mutatták ki, hogy ismert törvényszerűségeket követő rendszerek hogyan és miért viselkedhetnek véletlenszerűen. Az eredmény nemzetközi szinten is kiemelkedő, a kutatóknak több évtizedes matematikai sejtésre sikerült teljes bizonyítást adniuk.

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatói a Budapesti Műszaki Egyetem egyik kutatójával együttműködésben elméleti matematikai eszközök és különleges számítógépes algoritmusok segítségével igazolták, hogy egy, a mechanika Newton-féle törvényeit követő, egyszerű fizikai inga kaotikus, megjósolhatatlan mozgásra képes abban az esetben, ha periodikusan lökjük, és hat rá a súrlódás is. Az eredmények azt mutatják, hogy a kiindulási helyzettől függően bármilyen bonyolult mozgás és lehetséges viselkedés előfordulhat az inga lengése során. Ez pedig tényleg a káosz, az összevisszaság egy formája, magyarázta Hatvani László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora.

 

A négy főből álló kutatócsoport ennek a régóta fennálló sejtésnek adta meg az első egzakt és teljes bizonyítását, melyet a téma vezető folyóiratában, az amerikai SIAM Journal on Applied Dynamical Systemsben publikáltak. A tudományos megállapítás nagy érdeklődést váltott ki külföldön, hiszen a magyar matematikusok egy nagyon egyszerű mechanikai rendszert vizsgáltak, amely az ember hétköznapi életében is gyakran előfordul, mint például az ingaóra vagy a gyermekhinta.

 

Az eredmény tudományos jelentőségét mutatja, hogy egyrészt általános módszert ad kaotikus jelenségek bizonyítására és segíti az ilyen jellegű – determinisztikus voltuk ellenére véletlenszerűen viselkedő – rendszerek működésének megértését. Másrészt magyarázatul szolgál számítógépes szimulációk során felbukkanó szokatlan, és korábbi ismereteink alapján nehezen értelmezhető jelenségek előfordulására. Az ingamozgás egyenletének vizsgálata azt is kimutatta, hogy benne a káosz szerencsére csak ritkán fordul elő, így senkinek sem kell a játszótéren attól tartania, hogy egy gyermek hintáztatása közben a hinta megjósolhatatlanul bonyolult mozgásba kezd.

 

forrás: index

Link to comment
Share on other sites

De a hinta helyzete alapból más, nem?Ott két kötél tartja a hintát, amik gyakorlatilag a hintával egymáshoz vannak rögzítve.Teljesen más, mint amikor csak egy kötél van... vagy lehet hogy hülyeséget beszélek :D

 

Jó dolog amúgy, hogy ismét felmutattak vmit a magyarok.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem is jó, hogy a magyarok felmutattak valamit (ismét), de erre ki fog emlékezni akár 1 hét múlva?

Meg az átlag embert nem hiszem hogy érdekli, elképzeltem ahogy sétál egy ember és eszébe jut, hogy

"Hú de jó hogy a magyarok bizonyították az ingamozgás kaotikusságát".

 

Nagyjából senkit sem érdekel ez csak a tudósokat.

Valami világhírűt kéne felfedezni a magyaroknak amire mindig mindenki emlékezne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...