Jump to content
PirateClub.hu

Egereknél már megvalósítható a szelektív emléktörlés


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Ehhez egy, az agy sejtkommunikációjában kulcsfontosságú szerepet játszó protein segítségét használták fel. "Bár az emlékek nélkülözhetetlenek a tanuláshoz, a túléléshez és az alkalmazkodáshoz, az akadályozó emlékek, mint a poszttraumás háborús emlékek, vagy az egyéb nem kívánatos félelmek szelektív eltávolítása sok embernek teheti jobbá az életét" - magyarázta dr. Joe Z. Tsien, a Georgiai Orvosi Egyetem Agy- és Viselkedéskutató Intézetének társigazgatója

 

tsien.JPG

 

Tsien a Neuron szaklapban írja le, hogyan talált rá a kizárólag az agyban előforduló aCaMKII-re, ami az NMDA (N-methyl D-aspartate) receptorok egyik fő jelző molekulája. Az NMDA receptorok az idegsejtek sejtfalába épült fehérjék, amik más neuronoktól fogadnak üzeneteket, vagyis jelfogó fehérjék. Tsien felfedezte, ha az aCaMKII esetében túltermelődést idéz elő, miközben egy emléket visszaidéztet, az emlék kitörlődik. Tsien a sejtek bejárati ajtajának nevezte az NMDA receptorokat, melyek egy nyílást biztosítanak a jelző molekulák, mint a kalcium számára. Két sejt között a szinapszisok jelentik a kommunikációs pontot, az NMDA receptorok pedig az üzenet fogadó végén helyezkednek el.

 

Egy emlék létrehozásához az NMDA receptor aktiválódik, ami AMPA (alpha-amino-3-hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid) receptorok beékelődését eredményezi a fent említett szinapszisokba, melyek megerősítik a több százezer neuron közötti szinaptikus kapcsolatot. A tudósok szerint az aCaMKII fontos szerepet játszik a tanulás során az AMPA receptorok szinapszisokba történő bejuttatásában, és a neuronok közötti kapcsolatok erősítésben.

 

Az emléknek négy jól elkülöníthető szakasza van: a tanulás, a megszilárdítás, a tárolás és a felidézés. Mivel a kutatóknak nem állt rendelkezésükre olyan technika, amivel gyorsan manipulálhatnák a proteineket, elég nehéz volt a szakaszok molekuláris mechanizmusainak a boncolgatása. Tsien csapata kifejlesztett egy hatékony kémiai-genetikai módszert, ami lehetővé teszi számára, hogy egy inhibitorral - egy a vegyi folyamatok lefolyását gátló anyaggal - azonnal ki- és bekapcsolja az aCaMKII-t egy genetikailag módosított egérben, amiben túltermelődnek a jelző molekulák. Így pontosan tanulmányozható, hogy mi történik, ha felborul a természetes egyensúly az emlékfelidézési szakaszban.

 

Akárcsak egy ember, akit traumás sokk ért, az egerek is képesek rendkívül hosszan tartó érzelmi emlékek létrehozására egy bizonyos helyről, ha például egy enyhe áramütést szenvednek el az adott területen. A kutatók bebizonyították, ha túltermelik az aCaMKII-t, az amúgy erőteljes emlék gyorsan törlődik amikor az állat megpróbálja felidézni, miközben más emlékei sértetlenek maradnak. Hasonló módon töröltek a tárgyfelismerő memóriából is. Az egereknek több játékot adtak, majd az egyiket kitörölték az emlékezetéből. "Minden alkalommal úgy érzi, hogy egy új játékkal találkozik" - mondta Tsien.

 

Bár a szelektív emlékek gyors törlése sokakat izgat, Tsien figyelmeztet, hogy még nagyon sok kutatómunkára lesz szükség, mielőtt a módszert embereken is alkalmazhatják.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...