Jump to content
PirateClub.hu

Szén-dioxidból is lehetne benzint gyártani - napenergiával


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Szén-dioxidból is lehetne benzint gyártani - napenergiával

 

Autók kipufogógázából, gyárkémények füstgázaiból is lehetne benzint gyártani. Amerikai, olasz és francia cégek dolgoznak az új eljárás kifejlesztésén.

 

A második világháború alatt Németország nem jutott elegendő olajhoz, ezért szénből gyártottak benzint. A technológiát kidolgozó német vegyészek nevét viselő Fischer-Tropsch-eljárás kiinduló anyaga koksz, amelyet forró vízgőzzel vízgázzá, hidrogén és szén-monoxid elegyévé alakítanak át. A gázelegyet aztán hidrogénben feldúsítják, és katalizátorok fölött vezetik el. A folyamat során keletkeznek a benzint alkotó szénhidrogén-vegyületek, valamint víz marad vissza. A reakció 2-300 bar nyomáson, 200 Celsius-fok környékén megy végbe.

 

Az új eljárásban a szén-monoxid helyét a "klímagyilkos" szén-dioxid venné át. A szén-dioxid izzó szénnel reagálva szén-monoxiddá redukálódik, két szén-dioxid molekulából két szén-monoxid molekula és egy oxigénmolekula jön létre. A folytatás megegyezik a Fischer-Tropsch-eljárás megfelelő lépésével: a hidrogénnel dúsított szén-monoxidgázt katalizátorok fölé vezetik, és létrejönnek a benzint alkotó szénhidrogén vegyületek. A szén-dioxid szén-monoxiddá átalakítása 1500 Celsius-fok fölött megy végbe. Az átalakításhoz tehát energiát kell befektetni. Amerikai kísérletekben a napenergiát használják fel a szükséges hőmérséklet eléréséhez. Új-Mexikóban a LARE cég kísérleti telepén kerámiakamrában megy végbe a folyamat, a kamra ablakain beeső fény 2400 fokra melegíti a gázelegyet. A Sandia nemzeti laboratórium ugyancsak Új-Mexikóban építi kísérleti berendezését. Ez a kamra forogni fog, ezért jobban hasznosítja majd a beeső fényt, a másiknál alacsonyabb hőmérsékleten működik.

 

forrás: nol.hu

 

na, mit szóltok hozzá?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...