roggenbrot Posted Augusztus 14, 2008 Share Posted Augusztus 14, 2008 Szén-dioxidból is lehetne benzint gyártani - napenergiával Autók kipufogógázából, gyárkémények füstgázaiból is lehetne benzint gyártani. Amerikai, olasz és francia cégek dolgoznak az új eljárás kifejlesztésén. A második világháború alatt Németország nem jutott elegendő olajhoz, ezért szénből gyártottak benzint. A technológiát kidolgozó német vegyészek nevét viselő Fischer-Tropsch-eljárás kiinduló anyaga koksz, amelyet forró vízgőzzel vízgázzá, hidrogén és szén-monoxid elegyévé alakítanak át. A gázelegyet aztán hidrogénben feldúsítják, és katalizátorok fölött vezetik el. A folyamat során keletkeznek a benzint alkotó szénhidrogén-vegyületek, valamint víz marad vissza. A reakció 2-300 bar nyomáson, 200 Celsius-fok környékén megy végbe. Az új eljárásban a szén-monoxid helyét a "klímagyilkos" szén-dioxid venné át. A szén-dioxid izzó szénnel reagálva szén-monoxiddá redukálódik, két szén-dioxid molekulából két szén-monoxid molekula és egy oxigénmolekula jön létre. A folytatás megegyezik a Fischer-Tropsch-eljárás megfelelő lépésével: a hidrogénnel dúsított szén-monoxidgázt katalizátorok fölé vezetik, és létrejönnek a benzint alkotó szénhidrogén vegyületek. A szén-dioxid szén-monoxiddá átalakítása 1500 Celsius-fok fölött megy végbe. Az átalakításhoz tehát energiát kell befektetni. Amerikai kísérletekben a napenergiát használják fel a szükséges hőmérséklet eléréséhez. Új-Mexikóban a LARE cég kísérleti telepén kerámiakamrában megy végbe a folyamat, a kamra ablakain beeső fény 2400 fokra melegíti a gázelegyet. A Sandia nemzeti laboratórium ugyancsak Új-Mexikóban építi kísérleti berendezését. Ez a kamra forogni fog, ezért jobban hasznosítja majd a beeső fényt, a másiknál alacsonyabb hőmérsékleten működik. forrás: nol.hu na, mit szóltok hozzá? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4m Posted Augusztus 14, 2008 Share Posted Augusztus 14, 2008 Csak annyit, hogy hiába jönnek az új benzin, meg benzint helyettesítő környezetbarát ötletekkel, amíg a pénzes bácsik a markukban tartják a világot, addig az lesz amit ők mondanak. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
roggenbrot Posted Augusztus 15, 2008 Author Share Posted Augusztus 15, 2008 szerintem is ez még csak egy látszatmegoldás, de jobb mint a semmi... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
torok222 Posted Augusztus 16, 2008 Share Posted Augusztus 16, 2008 Nem hiszem hogy lesz belőle valami.(sajnos) Ha már a 2. vh idején megvolt ez a "technika" akkor miért nem vezették eddig be? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
robcsi_7 Posted Augusztus 17, 2008 Share Posted Augusztus 17, 2008 Elég érdekes. Monjduk én gőzerővel dolgoznék amúgy is, hogy ne benzinnel üzemeljük a gépkocsit, a környezetszennyezés miatt, nem csak azért, mert elfogyhat. De szerintem ez még nem a megoldás lenne. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bálibee Posted Augusztus 19, 2008 Share Posted Augusztus 19, 2008 És akkor ez nem szennyez? Csak átfutottam a cikket mert sietek, de a válaszra majd reagálok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
roggenbrot Posted Augusztus 21, 2008 Author Share Posted Augusztus 21, 2008 Sajnos ez is szennyez, szerintem a tervezők, illetve az ötlet kiagyalói is csak ideiglenes megoldásként gondoltak erre a módszerre. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rézf...ú bagoly Posted Augusztus 21, 2008 Share Posted Augusztus 21, 2008 Csak a téma címét olvastam el, de ebben mi a nagy hír? Ezt évek óta tudjuk és alkalmazzák is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
roggenbrot Posted Augusztus 22, 2008 Author Share Posted Augusztus 22, 2008 Ezt meg hogy érted ? Ha csak a címet olvastad el, nem értem miért írsz ilyeneket. Esetleg kifejtenéd mire gondolsz pontosan? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin66 Posted Augusztus 22, 2008 Share Posted Augusztus 22, 2008 Hello Na ezt se tudtam komoly Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creoque Posted Augusztus 23, 2008 Share Posted Augusztus 23, 2008 Tetszene Sajna csak akkor lesz belőle igazán vmi, ha már nem tudják az olajat/benzint eladni, mert olyan rohadt drága lesz. Utána fognak komolyan elgondolkodni a nagyüzemi gyártáson. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts