Jump to content
PirateClub.hu

A NASA megoldotta az északi sarkfény rejtélyét


enisz
 Share

Recommended Posts

Az Aurora Boreális, vagyis a sarki fény már több mint 30 éve foglalkoztatta a tudósokat. Rejtély volt számukra, hogy a jelenség pontosan hogyan jelent meg az atmoszférába. A tudósok nem voltak biztosak benne, hogy mágneses mező vonalak újracsatlakozása váltotta ki, vagy más, földhöz közelebbi indok, valami robbanás okozta instabilitás.

Aurora_pici.png

 

A NASA az 5 földkörüli pályán lévő Themis űrszondával figyelte meg a kiváltó tényezőt, amitől a sarki fény kialakult, az okozók pedig igen erős energia-kitörések voltak a föld mágneses mezejében. A Themis szondák megfigyelték a mező energiaszintjét és megtalálták a viharokat, amik a Föld magnetoszférájának alsó felén voltak és a naptól elfele áramlottak.

 

Ahogy az energiaszint növekszik, a mágneses mezőben a vonalak közelebb kerülnek egymáshoz, addig, amíg össze nem kapcsolódnak, aminek következtében vihar alakul ki a magnetoszférában és kialakul az Aurora Boreális.

 

A kutatók szerint minél többet tudunk a viharokról, amik a fény okozói, annál biztosabban tudjuk majd előre jelezni az „űr időjárás” változásait, ami veszélyeztetheti az űrben levő asztronautákat és a kommunikációs berendezésekben is komoly zavart kelthet.

Aurora_australis.jpg

 

Vassilis Angelopouros űrkutató (Kaliforniai Egyetem, L.A.) szerint „meg kell értenünk környezetünket, hogy előre jelezhessük ezeket a hatalmas energia felszabadulásokat, hogy az űrhajósok időben visszamehessenek a hajóra, illetve kikapcsoljuk a szatelliteken a kritikus rendszereket azok sérülésének elkerülése végett”.

 

A Themis űrszondát 2007 Februárjában lőtték fel az űrbe kifejezetten acélból, hogy megállapítsa a viharok okát a magnetoszférába. A küldetést 2 évesre tervezték. Korábban egy másik szondát is fellőttek, az Image-et, ugyancsak a magnetoszféra vizsgálatára, de váratlanul 2006-ban tönkrement. Ettől függetlenül a küldetése sikeres volt, tekintve, hogy azt is 2 éves időtartamra tervezték.

 

Forrás: iPon

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...