Jump to content
PirateClub.hu

Hátborzongató mutáció: négykézlábon jár a török család apraja-nagyja (+ videó)


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Miközben a világsajtóban cikkek tucatjai és a barcelonai genetikai kongresszus is foglalkozott a kis török faluban zajló hátborzongató esettel, még mindig nem lehet tudni, valójában mi okozta a család furcsa mutációját.

 

Van egy család Törökországban, amelynek tagjait hidegen hagyja a legnagyobb fejlődés az emberiség történelmében: amikor négylábról kettőre emelkedtünk fel. A probléma annyira érdekes és megfejthetetlen, hogy a nemrégen lezajlott barcelonai genetikai konferencián is felmerült az eset.

 

A Bilkent Egyetem professzora a legújabb kutatásokra hivatkozva azt állítja, hogy a négy török család közül kettőnél találtak eltérést az úgynevezett VLDLR génben, ami elsősorban a koordinációra van hatással.

 

A bejelentést természetesen hatalmas vita követi a tudósok között. Az Egyetem professzora szerint a megoldást az emberi evolúcióban kell keresni, ezek a családok pedig minden bizonnyal az egyik fejlődési zsákutcát jelentik.

 

A két évvel ezelőtt napvilágot látott eset hatalmas izgalmat okozott már akkor is, és látva azt, hogy meddig jutottak el ezalatt az idő alatt a kutatók, egyáltalán nem nevezhetjük alaptalannak az érdeklődésüket.

 

2006-ban Nicholas Humphrey professzor még tagadta annak az ötletét, hogy lenne olyan gén, amely a kétlábon járást szabályozná. Az egyik család négy tagja egész életében négykézláb járt, egyikük néha ereszkedik csak vízszintes testhelyzetbe, míg egy fiú folyamatosan képes kétlábon járni, azonban folyamatos nehézségek és koordinációs problémák árán.

 

Humphrey korábban elmondta, hogy a török család mozgása egy lényeges különbséget mutat a csimpánz és gorilla hasonló mozgásához képest. "Amíg a csimpánzok az ujjukra helyezik a súlyt, addig ezek az emberek a csuklójukra nehézkedve "járnak". Annak ellenére, hogy folyamatos erőfeszítésnek teszik ki az ujjaikat, a lányok nagyon ügyesen használják a kezüket - például hímezni is tudnak vele.

 

Négykézláb élnek:

http://www.youtube.com/watch?v=0gNKNo55jdE&eurl=

 

A különös állapot nem az egyedüli tünet, ezzel párhuzamosan nehezen tudnak szavakkal kommunikálni, és értelmi visszamaradás is megfigyelhető a családoknál. Az orvosok abban azonban egyetértenek, hogy egészen különös az a jelenség, hogy a négy családból mindössze kettőnél figyelték meg ezt a genetikai elváltozást. A betegséget a diagnosztizáló orvos neve után "Uner Tan szindrómának" nevezték el.

 

A kutatást vezető Tayfun Ozcelik is beszélt a tapasztalatokról. "Azt találtuk, hogy amíg az egészséges és normális gyerekeknél is van egy rövid átmeneti időszak a mászás és a kétlábon való járás között, addig ezeknek a családnak a tagjai nem fejlődtek tovább, hanem megmaradtak ebben az igencsak furcsa állapotban".

 

Máig vitatkoznak a jelenségen

 

"A csípőjük és behajlított térdeik alkalmasak arra, hogy felkeljenek az ülő pozícióból, a kétlábon járást soha nem fogják tudni önerőből megcsinálni" - beszélt a kutatás további eredményeiről Ozcelik professzor. A már 2006-ban is szkeptikus Nicholas Humphrey viszont azt mondja: "Hiába tulajdonítható a VLDLR génnek egy-egy tünet, nem mondható ki, hogy ennek köszönhető az, hogy megálltak egy korábbi fejlettségi fokon ezek az emberek."

 

Egy német kutatókból álló csapat vezetője - Stefan Mundlos - korábban kijelentette, elképzelhető, hogy az evolúcióban alapvető szerepet játszott az a járásmód, amihez ezek a török családok akaratukon kívül visszatértek. Egy azonban biztos: amíg a kutatók tanakodnak, és vitatkoznak a jelenségen, addig ennek a török családnak a tagjai olyan hátborzongató módon élik az életüket, aminek az okára talán soha nem sikerül majd rájönnünk.

 

(Forrás: BBC, Nature, Sciencedaily)

 

Én is találtam egy egészen érdekes videót közben:

 

http://www.youtube.com/watch?v=mJ81Y0apsWs&feature=related

Link to comment
Share on other sites

Régeben olvastam éröl. És ott azt írták hogy, vérfertőzés van a dologban, vagyis az. A másik videóban pedig az embernek a lábai hátra felé állnak vagy nem tudom, de nem sima pók járás.

 

Egyébként érdekes mutáció vannak az emberi testnek, de az még furcsáb hogy ezekkel a mutációkkal is élet képese.

Link to comment
Share on other sites

A törökön nem romák. Történelem... Indiai vándorló nép.

Különben azért durva. És asztalnál, hogy vannak? Vagy mit dolgoznak a megélhetésért? Vagy az egész család így megy úgy értem a szüleik is így mentek? :o Lehet amikor a majmok mentek úgy mint mint most ők akkor ők még kiegyenesedett háttal sétáltak. :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon komoly!!

 

A visszafejlődésről annyit, hogy állítólag az emberíség átlag agytérfogata 10 000 éve csökken!! Úgyhogy visszafejlődünk!!:(!!

Sőt a férfiak y kromoszómája lemorzsolódik, nem tudja magát regenerálni--->>> Állítolag 10 000 000 múlva eltünnek a férfiak! (végül is mindegy mert a környezet szennyezés miatt előbb kiírtjuk magunkat!!)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...