Jump to content
PirateClub.hu

Battle Royal (könyv+film)


tole_dano
 Share

Recommended Posts

battleroyale.jpg

 

Leírás :

Kultregény. Önkényes vérfürdő. Ezek és ehhez hasonló megjegyzések születtek a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó regényről, melyet hazájában alig akartak megjelentetni. Miért?

 

A sztori címében utal a pókerre (royal fluss - akinek ez van, az mindent visz) és a pankrációnak azon válfajára, ahol egyszerre több pankrátor van a küzdőtéren, és bárki bárkit támadhat.

 

Na valami ilyesmi történik a mi kis alternatív jelenünk Kelet-Ázsiai Köztársaságában. A diktatórikus kormány programja keretében minden évben kiválasztanak egy középiskolai osztályt, melyet egy elkerített/elhagyatott területre szállítanak. Itt mindenki kap valamilyen fegyvert (a bambuszrúdtól az UZI-ig bármit véletlenszerűen), egy nyakörvet, mellyel követni lehet őket (és adott esetben likvidálni). Aztán mindenki mehet, amerre lát: a cél, hogy csak egy ember maradjon életben. Persze kezdetben kisebb csoportok szerveződnek, és jópár fiatalban felvetül a szökés lehetősége, de az idő és a játékosok száma rohamosan fogy. És a könyv végén, sok furduló után sor kerül a nagy leszámolásra és a várható/váratlan/valótlan befejezésre.

 

Az osztály tanulói közt megtalálható az összes típusfigura: a “jókislány”, az osztálytitkár, az élsportoló, az osztály “kurvája”, a kövér gyerek, a pszichopata, a szabadlelkű rocker és még sokan mások. Sokan sablonfigurák, akik csak a halottak számát növelik. Aztán (saját véleményem is ez) nagyon idegesítő, hogy a szerző olyan naturalista részletességgel ecseteli a halálokat, hogy az olvasó gyakran kénytelen megállni és nagy levegőt venni. Továbbá ami nekem különösen szemet szúrt, hogy ugyanazokat a gondolatokat, majdhogynem szórul szóra megismétli több szereplőben. Ami elsőre lejön, nem hiszem, hogy azt még többször meg kéne magyarázni, főleg, ha ugyanabból a szemszögből vizsgáljuk.

 

Végül a regény túlontúl hosszú. A felében is élvezetes lett volna. Mindenesetre jót tesz neki, hogy kitér a diktatúra működésére (bár nem egy 1984). Végeredményben ez egy élvezetes könyv, aki bírja a vért, annak egyszer megengedhető, és isten tudja, esetleg be is jönne neki.

 

Szóval aki olvasta a könyyvet vagy látta a filmet kérem kommentálja illetve írja le a véleményét . Aki meg még nem is hallot róla az szerezze be mihamarabb !!!!!

 

U.i.: Aki tud ilyen stílúsú "élvezhető" könyvet kérem írja le a címét , mert már unatkozom !

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

nekem is bejött a könyv, 3 nap alatt végeztem vele, pedig nem szokásom könyvet olvasni

 

ahogy befejeztem, megnéztem utána a filmet is, hát... azt viszont nem ajánlom senkinek... :) önmagában lehet, h jó, de a könyv után még azt is sajnáltam h elpazaroltam rá egy dvd-t

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Szióka!

 

Én előszőr a könyvet olvastam, ami egyszerűen szuper volt!!! :rolleyes:

Szinte nem tudtam letenni, annyira jó volt!!!

Különösebben nem szoktam túl sok szórakoztató irodalmat olvasni, inkább történelmi könyveket, vagy lexikonokat olvasok. Csak ha találok egy nagyon jó könyvet, ami jobban leköti a figyelmemet, mint a történelem, akkor olvasom el!

 

A film viszont egyszerűen szörnyű, borzalmas!!!!!!!!!!! <_<

Pedig nagyon jó filmet lehetne csinálni a sztoriból, de a japánok sem rendezni, sem színészkedni nem tudnak!!!===>Remélem, hogy az amerikaiak erre is ráteszik a kezüket és csinálnak belőle egy jó filmet. :rolleyes:

 

Nekem a filmből elég volt az első rész, a második valószínűleg még borzalmasabb rendezés, mint az első, úgyhogy úgy döntöttem, hogy inkább kihagyom, nem éri meg azt a másfél, vagy mennyi órát, amit rápocsékol az ember, sőt az első sem ért semmit. <_<

 

A filmben rengeteg dolog nem stimmelt, nagyon sok lényeges dolgot nem úgy adtak elő benne, ahogyan a könyvben le volt írva(tudom, hogy nem játszhatnak el mindent pontosan úgy, ahogy a könyvben van, de azért a lényeges dolgokat nem ártott volna megtartani, nem pedig megváltoztatni), és egy csomó olyan dolgot kihagytak, ami alapján a filmben több rész nem teljesen világos, hogy mégis ki mit honnan tudott meg miről meg ilyenek... <_<

 

A könyvet mindenkinek ajánlom, mert tényleg egy nagyon-nagyon-nagyon jó könyv :) , a filmet viszont senkinek sem, mert nagyon-nagyon-nagyon rossz!!! <_<

Link to comment
Share on other sites

Én először a filmeket láttam még azelőtt hogy a könyv megjelent volna és imádom. Az első részét. Szerintem jól meg lett csinálva, de a második részt elszúrták. Nagyon.

Jó, persze az első sem tökéletesen követi a könyvet, amit nem is várhatunk el, de szerintem kihozták a maximumot belőle, amit lehetett. A színészeket remekül válogatták ki, a sztori is jó lett, pergős, akciódús, és votl benne megfelelő szerelmi és drámai szál is.

 

A könyvet akkor olvastam, mikor nálunk megjelent, évekkel a film után és az is tetszett. Amúgy a kedvencem Kiriyama (Masanobu Ando AH!) , Kawada és Mitsuko (nem írom magyar átírással azért sem!). Akit rühelltem az Shuuya volt. Hülye naív gyerek (a színészt imádom aki játszotta ^^). Na meg Shinji-t bírtam még a computeres kölköt. Kár hogy kinyiffant.

 

Nekem a film és a könyv is egyformán tetszett.

Link to comment
Share on other sites

Én a könyvet olvastam előszőr e-book-ként aztán megvettem ez volt az első könyvem amit magamnak vettem mert annyira jó + a boritója is remek dísznek se kutya...most is itt figyel az asztalon jó szem elött ;):) A történet kiváló sokáig töri/heti a feját rajta mi lenne ha velem....amúgy a személyes kedvencem a Harmadk vagyis Mimura: Szerintem ő az egyedüli a szigeten aki tényleges cselekszik az események ellen meg amúgy is szimpatikus személy. Kirijama meg egy gyilkológép egy "élő" terminátor. Micukó ember áááá azt kell mondjam ismerek hasonló csajt aki ilyenekre is képes lenne...Talán ők (nameg persze Kavada) az akik főként viszik előre a cselekményt, Egyébként szerintem nem hosszú pont eltalálta a hossz Takami Kósun..

 

Ja és a film hát.... Az első részt néztem aztis öt perces tekerésekkel csak nagyvonalakban ragaszkodik a könyvhöz sajnos...

 

Szerk: Kihagytam egy személyt: Szakamocsi Kinpacu.....

Link to comment
Share on other sites

Kiriyama nem egy gyilkológép, de mivel nincsenek érzelmei (ha olvastad a könyvet tudod miért nem), és tulajdonképpen ő nem képes különbséget tenni jó és rossz között. Az egészet egy játéknak fogja fel és eszerint cselekszik.

 

Mitsuko-ban a gátlástalanságát kedvelem, hogy képes mindenkit kihasználni és hátbatámadni. Persze nála is a családi háttér az ok (anyuci kiskorában már kurvának adja), szóval nála meg lehet érteni a lelki elkorcsosulást. A legmeghatóbb szerintem nála, amikor az anime-mániás kissrác meghal és ő megsiratja, mert rájön, hogy volt valaki, aki emberként és nőként nézett rá, nem kurvaként.

 

Mimura. Na igen, őt imádom én is. Mikor feltöri a hálózatot, az nem semmi. Kár, hogy meghal.

 

Kinpatsu... ő felejthető figura. Bár a filmben Kitano Takeshi alakítása elég jó volt (szeretem Takeshi-t).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...