Jump to content
PirateClub.hu

Csonttal karmol az afrikai béka


Jaks
 Share

Recommended Posts

Szokatlan védekező mechanizmusra leltek a Harvard Egyetem biológusai: egyes afrikai békák fenyegetés esetén a lábujjukban elhelyezkedő hegyes csontokkal átszúrják saját bőrüket, és karmokként használva ezeket, képesek megsebesíteni ellenségeiket. Eredményeiket a Biology Letters című szaklapban publikálják.

 

17obclaw_650_360766537.jpg

David C. Blackburn, a Harvard Egyetem PhD hallgatója Kamerunban vizsgálódva találkozott az ökölnyi méretű békák egyikével. Miután felvette, a béka vadul hadonászni kezdett a hátsó lábaival, és sikerült véresre karmolnia a kutatót.

 

Az Egyesült Államokba visszatérvén Blackburn átvizsgálta 63 békafaj múzeumi példányát. Tizenegy, Közép-Afrikában honos faj esetében a lábujjak végén elhelyezkedő csontok hegyesek és kampósak voltak. Karomnak mégsem nevezhetők, mivel csupaszok - a gerincesek valódi karmaival ellentétben nem borítja őket keratinburok, és ugyanolyan bőrön kell áthatolniuk, mint amely a béka egész testét fedi.

 

Ezeket a békákat néhányszor említi ugyan a szakirodalom 1900 és 1925 között, de keveset tudni róluk - az akkori kutatók például gyakran úgy vélték, hogy az átszúrt bőr a példányok preparálásának következménye.

Kamerunban ezeket a békákat megsütik és megeszik, a törzsi vadászok pedig hosszú dárdákkal vagy machetákkal ejtik el őket - nyilvánvalóan kerülve a sérülés veszélyét.

 

Blackburn most az afrikai békák élő egyedeit szeretné vizsgálni, hogy megtudja, a csontocska visszahúzása aktív vagy passzív folyamat-e, valamint hogyan regenerálódik a sérült bőr a karom visszahúzása után.

 

Forrás: 5perc Magazin

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...