Jump to content
PirateClub.hu

Az elhízás ellen is hatásos a vörösbor


Dj Nyakesz
 Share

Recommended Posts

Az elhízás elleni harcban is bevethető a vörösbor. Német kutatók legalábbis arra az eredményre jutottak, hogy a szőlő és a vörösbor egyik alapvető hatóanyaga, a reszveratrol csökkenti a zsírsejtek számát.

 

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a reszveratrol a kalóriadús étrenden tartott kísérleti egereket megvédi az elhízás okozta egészségügyi problémáktól azáltal, hogy "utánozza" a diéta hatásait.

 

Az Ulmi Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, ugyanez a hatás elérhető-e az emberi zsírsejtekben? Ennek kiderítésére az emberi "őszsírsejtet", úgynevezett preadipocitát vizsgáltak - számolt be a kutatásról annak egyik vezetője, Pamela Fischer-Posovszky.

 

Kiderült, hogy a reszveratrol megakadályozza az elősejtek növekedését és felnőtté érését, ráadásul megakadályozza a zsír raktározódását is.

 

Még ennél is érdekesebb azonban az, hogy a reszveratrol csökkenti bizonyos citokinek termelődését, márpedig ezek a kapcsolatba hozhatóak az elhízással kapcsolatos betegségek (diabétesz, koronaér-elzáródás) kialakulásával.

 

Mindemellett a reszveratol ösztönzi annak a fehérjének a kialakulását, amelyről tudjuk, hogy csökkenti a szívroham veszélyét.

 

A kutatás eredménye megerősíti azt az elméletet, amely szerint a reszveratrol magyarázza az úgynevezett "francia paradoxont", vagyis azt az ellentmondást, hogy bár a franciák viszonylag zsírosan étkeznek, mégis kevesebben halnak meg közülük szívbetegség következtében, mint más fejlett államokban.

 

Mivel a reszveratrol közvetlenül a zsírsejtekre hat, megelőzheti az elhízást, illetve segíthet annak legyőzésében - hangsúlyozta Fischer-Posovszky.

 

Forrás: inforadio

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...