Jump to content
PirateClub.hu

Az első képek a sikeresen landolt Phoenix marsszondától


HULK15
 Share

Recommended Posts

Sikeresen leszállt a Marson az amerikai Phoenix szonda, és megkezdte az első fényképek közlését a vörös bolygó mindeddig felderítetlen térségeiről - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

 

A Phoenix a korábbiaknál is elmélyültebben kutatja az égitest talaját, víz és élet jelenlétére utaló nyomokra vadászva. A szondát tavaly augusztus 4-én indították útnak a floridai űrrepülőtérrel, s az azóta eltelt közel tíz hónap alatt 679 millió kilométert tett meg a világűrben. A Phoenix berendezései végig a terveknek megfelelően működtek, és a szonda közép-európai idő szerint hétfőn kora hajnalban szállt le a vörös bolygó jéggel borított északi sarkvidékén.

 

A sikeres leszállást megerősítő rádiójel vasárnap 23:53-kor (GMT) érkezett meg a Földre, a pasadenai központba, azaz 16 perccel az eseményt követően. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a Föld és a Mars közötti 275 millió kilométeres távolságot a fénysebességgel terjedő rádiójel megtegye.

 

Mint arról a National Geographic Online is beszámolt a siker az utolsó pillanatig kétséges volt, ugyanis az utazás legkritikusabb pillanata éppen a leszállás volt. A NASA az ejtőernyős-fékezőrakétás landolási műveletet választotta, amellyel a hetvenes évek végén két űrszondát (Viking-1 és Viking-2) eljuttattak ugyan a Marsra, de 1999 decemberében a Mars Polar Lander nevű egység egy ilyen leszállási manőver végén lezuhant.

 

A Mars gravitációja által vonzott Phoenix 136 800 kilométer/órás sebességgel közelített az égitest felé, de a légkör felső rétegébe már "csak" 20 400 kilométer/órás sebességgel lépett be. Innentől kezdve mindössze hét perc állt rendelkezésre ahhoz, hogy a szonda lelassítson a sikeres landoláshoz szükséges kevesebb mint 9 kilométer/órás sebességre. A pasadenai központban üdvrivalgás fogadta a sikert megerősítő rádióüzenetet.

 

A Földre továbbított első képeken az északi mélyföldek vidéke látható, ahol a szonda leszállt, és amelyről korábban nem készült még közeli felvétel. További fotók megerősítették, hogy a Phoenix biztonságosan landolt, és sikeresen kinyitotta a napelemtábláját.

 

A költséges műszerek garmadával felszerelt Phoenix elsődleges feladata az lesz, hogy a fagyott talajból vett jégminták megolvasztásával vizet nyerjen, s azt vizsgálat alá vonva utánajárjon annak, hogy a marsi víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor akár a legprimitívebb életformák hordozására. A szonda több mint kétméteres robotkarja akár félméteres lyukat is képes fúrni a talajba, hogy jégmintát vegyen.

 

Az 1,52 méter magas, kiterjesztett napelemeivel együtt 5 méter széles Phoenix tömege 350 kilogramm, ebből 55 kilogrammot tesznek ki a tudományos műszerek. Feladatának teljesítésére három hónap áll rendelkezésére a mínusz 73 és mínusz 33 Celsius fok között ingadozó hőmérsékletben.

 

Jelenleg két másik amerikai szonda, mégpedig két önjáró robot barangol még mindig a Mars felszínén immár több mint három éve. A Spirit és az Opportunity azonban a bolygó egyenlítőjének a környékén, egy jóval szárazabb vidéken kószál, és ők nem a talajba fúrnak, hanem főként köveket csiszolnak, és az erről készült mikroszkopikus felvételeket küldik a földi irányító központba, hogy a tudósok tanulmányozzák azokat.

 

A Marson valaha megkísérelt leszállásoknak mindössze 45 százaléka végződött sikerrel. A NASA eddig 420 millió dollárt fordított a Phoenix-projektre.

 

20080526133813mars1.jpg

Az első közelkép a Mars sarkvidékéről

 

20080526133813mars2.jpg

Kinyiltak a napelemtáblák

 

20080526133813mars3.jpg

Öröm az irányító központban

Link to comment
Share on other sites

majd mondanak mást kiwarrior :P:D amúgy lehet h tényleg megelőztek mintket mile :D majd körbenéz a marson ez a szonda majd majdnem lemerül, mindenki felejti és majd megint egyszer vki letörli a napelemeit és müxik még pár napig, mondanak pár "érdekes" dolgot pl.: volt víz a marson (már 5 éve ezt mondják és kész ennyi^^ ... aztán meg lehet h nem... ki tudja?

Link to comment
Share on other sites

Furcsa jelenségeket észleltek az űrkutatók a Mars északi pólusánál landolt Phoenix űrszonda felvételein. A jégben található sokszögű alakzatok arra utalnak, hogy az északi mezők aktívabbak, mint azt korábban gondolták.

 

Hétfőn leszállt a Marsra a Phoenix, azóta a környezetéről készült fotókat időnként elküldi a földi irányítóközpontba a bolygó körül keringő Mars Odyssey űrszonda segítségével. A tudósok máris tettek egy izgalmas felfedezést, az egyik felvételen ugyanis nagyon jól látszik a felszín poligonális rajzolata. Csakhogy ezek a sokszög alakú formák túl kicsik.

 

rombusz.jpg

 

A képet vizsgáló kutatócsoport szerint a poligonok körülbelül 1,5-2,5 méteresek, ami sokkal kisebb, mint amire a Mars Reconnaissance Orbiter felvételei, illetve a marsi klímamodellek alapján számítani lehetett. A tudósok szerint az alakzatoknak átlagosan legalább öt méteresnek kellene lenniük.

 

A poligonokból álló repedéshálózat a marsi jég ismétlődő fagyása és olvadása miatt jön létre. A törések lehetnek néhány milliméter vastagok, ezek láthatatlanok, de amikor a repedéseket valamilyen anyag – például por – betömi, akkor az ismét felolvadó jégnek nem lesz elég helye a terjeszkedéshez. Ilyenkor a poligon közepén a jég láthatóan felpúposodik.

 

Az űrkutatók régóta arra készültek, hogy a poligonok segítségével vizsgálják majd a Mars klímáját. Tudták, hogy ezeknek az alakzatoknak ott kell lenniük, csak azt nem sejthették előre, hogy milyenek lesznek. A poligonok méretét nagyban befolyásolja a jég fölötti talajréteg vastagsága és a klíma. Ha a felszínhez közel van a jég, jobban ki van téve a hőmérséklet változásainak, azaz töredezettebb lesz, tehát kisebbek lesznek a poligonok, írja a New Scientist. A mélyebben levő jég nagyobb méretű poligonokat eredményez, és ha a Marson harminc centiméternél mélyebben van jégréteg, akkor nem is kell látszania semmilyen poligonnak.

 

A Phoenix által visszaküldött látott poligonok éles széleiből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az alakzatok viszonylag frissek lehetnek, mert a régebben keletkezett alakzatok pereme lágyabb lenne, és megtelt volna porral. Az alakzatok aktívak lehetnek, azaz valamilyen rendszerességgel összehúzódnak és ismét kiterjednek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...