Jump to content
PirateClub.hu

Szabad szemel is látható éjjel az űrállomásra dokkoló Verne


petra77
 Share

Recommended Posts

Március elején kezdte meg küldetését az első európai teherűrhajó. A Jules Verne névre keresztelt űrhajó a következő napokban többször is rácsatlakozik a Nemzetközi Űrállomásra. És ami a lényeg: a manőverek kis hazánkból szabad szemmel is láthatóak lesznek az esti égbolton.

 

Először március 28-án lehetünk tanúi annak, amint a Verne próbadokkolást hajt végre az űrállomáson. A kora esti órákban, fél 7 körül tűnik majd fel az űrállomás a déli égbolton, délkelet felé mozog, és néhány perc múlva eltűnik keleten. Ugyanezen az estén, 8 óra után még egyszer látható lesz, ekkor délnyugaton bukkan fel, magasra emelkedik az égen, de ismét néhány perc múlva eltűnik

 

Másodszor március 29-én lesz látható az űrállomás - az előzőnél látványosabb - átvonulása. Ekkor néhány perccel 7 óra előtt jelenik meg a délnyugati égbolton, és a délkeleti égbolton magasra emelkedik: közben áthalad az Orion csillagképen is, és 7 óra körül tűnik el a keleti horizonton. Fél 9-kor ismét feltűnik (ezúttal nyugaton), de két perc múlva már eltűnik, így a másodszori átvonulásra nem érdemes nagyon készülni.

 

Március 30-án szintén az első megjelenés lesz látványosabb. Este negyed 10-kor a délnyugati égbolton megjelenő űreszköz elhalad a Sarkcsillag közelében, és 9 óra 21-kor tűnik el északkeleten. A második átvonulása alig egy percig tart majd a mi földrajzi helyzetünkből nézve. Hasonló páyát jár majd be 31-én, ekkor háromnegyed 10 előtt jelenik meg az égen.

 

A Nemzetközi Űrállomást könnyű lesz megtalálni, mert fényessége eléri az égbolton lévő legfényesebb égitestekét. A teherűrhajó ennél valamivel halványabb.

 

Április elsején egyszerre látható majd a két űrjármű. Először a Jules Verne jelenik meg 8 óra 22-kor, áthalad a zeniten ( az égbolt legmagasabb pontán, a "fejünk felett"), és 8 óra 28-kor tűnik el, de pont ekkor repül el felettünk az űrállomás, ami már két perce feltűnt a nyugati-délnyugati égbolton. Tehát az űrállomás nagyjából akkor tűnik fel, amikor a teherűrhajó a zenit közelébe ér, és az űrállomás akkor lesz a legmagasabban az égbolton, amikor a teherűrhajó eltűnik a keleti horizonton.

 

Április másodikán az űrállomás 8:48-kor jelenik meg nyugaton, majd észak felé haladva 8: 53-kor tűnik el északkeleten. Ekkor - ha minden a tervek szerint halad - a két űrjármű már közel fog látszani egymáshoz.

 

A próbamanőverek után az éles dokkolás április 3-án történik meg. Ekkor a két eszköz már összekapcsolódva repül el felettünk, először 9 óra 10-kor észak-északnyugat felől északkelet felé haladva, másodszor háromnegyed 11-kor észak-északnyugat felől érkezik, de ekkor hamar eltűnik.

 

Ha megpróbálkozunk a megfigyelésessel, legyünk türelmesek, mert az űrjárművek mozgása miatt néhány perces eltérések lehetségesek.

 

Az összeállítás eredetijét készítette: dr. Both Előd (Magyar Űrkutatási Iroda).

 

A mostani számítások szerint a 30-i, 31-i és elsejei átvonuláshoz lesznek kedvezőek a feltételek hazánkban, ekkor kevés felhő zavarja meg a szabad szemmel való észlelést. Az éjszakák is egyre enyhébbek lesznek, éjszakai fagyra már csak szombat és vasárnap éjjel a hegyvidékeken és a dombvidékek völgyeiben számíthatunk.

 

A megfigyelésekhez segítséget nyújthat a http://www.heavens-above.com weboldal, ahol adott földrajzi helyre vonatkozó adatokat lehet lekérdezni. Így pontosan megtudhatjuk, a mi lakóhelyünkön mikor látszik pontosan a két űreszköz szabad szemmel.

 

Az űrállomás korábbi átvonulásairól csodálatos hazai fotók láthatók a csillagaszat.hu oldalon.

 

Ádám Rita

vezető meteorológus

Meteo21

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...