Jump to content
PirateClub.hu

Az állatok bajnoka


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az állatok bajnoka

 

 

A világ legerősebb állatának címét eddig a Colorado-folyóban élő varangyos béka (Bufoalvarius) birtokolta. Nemrég azonban az amerikai Stephen Deban és munkatársai új bajnokot avattak. A kitüntető címet a tüdőtlen szalamandrák egyik elterjedt nemzetségébe tartozó faj (Bolitoglossa dofleini) kapta.

 

Ez az állat sok más kétéltűhöz hasonlóan ragacsos vetőnyelvével kapja el a rovarokat, ennélfogva óriási erővel kell kilőnie ezt a húsos nyilat ahhoz, hogy villámgyorsan rácsapjon áldozatára. A mérések szerint annyira sebesen és akkora energiával vágódik ki a nyelve, hogy ez megfelel 18 ezer watt teljesítménynek izomkilogrammonként.

Ha ennek a szalamandrának a nyelve csak tízgrammos, akkor is 0,24 lóerő teljesítményt fejt ki. Ezzel csaknem kétszer erősebbnek bizonyult, mint a korábbi bajnok. „Vetőnyelve úgy működik, mint amikor egy gumiszalagot megfeszítünk, és aztán hagyjuk, hogy összeugorjon, vagy amikor egy íjjal lövünk ki egy nyílvesszőt" - magyarázza Deban.

A szalamandra vadászfegyverének működését videokamerával rögzítették, sőt elektródokat is erősítettek az állat nyelvére: így mérték meg, hogy izom-összehúzódása 0,2 másodpercig tart. A nyelv hosszanti izmaiban rugalmas kollagénrostok is segítik a különös izomfegyver működését.

Link to comment
Share on other sites

Bolitoglossa dofleini-t Paksra, majd ők termelik az áramot! De most tényleg, ezek olyan dolgok, hogy ki nem sz*rja le, miért kell megmérni és ráadásul a legújabb és legdrágább műszerekkel? Valahol meg éheznek és naponta fagynak meg emberek!

Link to comment
Share on other sites

kutatásokkal segítjük elő a fejlődés útját. a véletlenek pedig sokmindenre rávilágítanak. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...