Jump to content
PirateClub.hu

8 legtitokzatosabb betegség bolygónkon


Richard90
 Share

Recommended Posts

Míg a betegségek többsége gyógyszerekkel viszonylag egyszerűen leküzdhető, és az orvostudomány egyre tökéletesedik, léteznek betegségek, amelyek eredetéről még a világ legjobb orvosainak nincs fogalmuk. Nem is kevés az ilyen betegség?

 

Általában hasonló betegségekről van szó, amelyek gyógyításában az orvostudomány még napjainkban is tanácstalan, és csak értetlenül csóválja a fejét felettük. Nemcsak ritka betegségekre kell gondolni, hanem olyanokra is, amelyek évente több millió ember halálát okozzák a Földön.

 

 

1. MORGELLON-KÓR

Földön kívüli betegség

- Először diagnosztizálva: 2002

- Tünetei: bőrsebek, melyekből ismeretlen eredetű szálak, fonalak lógnak ki

- Előfordulása: 2000 beteg szerte a világon

 

 

Sok esetben inkább a sci-fi horrorelemeire emlékeztető tünetekkel mutatkozik meg az a bőrbetegség, amelyet Morgellon-kórnak neveznek. A bőrgyógyászok többsége elutasítja, hogy ilyen betegség létezik. Mások magyarázatot keresnek rá. Egyesek kétségbe vonják azon emberek ítélőképességét, akik azt hiszik, hogy ez a betegség sújtja őket.

Azt állítják olyan lelki betegségről van szó, amelynél a beteg elhiteti magával, hogy bogarak hemzsegnek a bőre alatt, amelyek minden áron a felszínre akarnak törni. A bőr besebesedésének területe betegenként különböző, a legkisebbtől kezdve egészen a test nagyobb felületének eltorzításáig. A betegek közben zsibbadást vagy szúrásokat éreznek a bőrük alatt és a bőr felületén is.

A sebekből különös kék és fehér fonalak vagy szemecskék lógnak ki. Az amerikai Morgellons Research Foundation Alapítvány ? amely az e furcsa betegségekkel foglalkozó kevés intézmények egyike ? szerint a ritka betegséggel sújtott emberek 95 százaléka panaszkodik nagy fáradtságra vagy koncentrációzavarra. A Mrgellon-kór további tünetei az izom- és ízületi fájdalmak és látászavar. A betegeknél jelentkező tünetek többsége ugyanakkor feltűnően hasonlít egyes más betegségek tüneteihez. Az orvosok ezért hamarabb diagnosztizálják valamelyik más betegséget, mint a Morgellon-kórt. A betegségnek magának nincsenek meghatározott, pontos ismertetőjegyei. A kérdéses betegség eredete és oka, csaúgy, mint a gyógyításának módja, a mai napig rejtély. A 2002 óta működő Morgellons Research Foundation Alapítvány jelenleg világszerte ? az Amerikai Egyesült Államokon, Kanadán, Nagy-Britannián, Ausztrálián és Hollandián kívül ? kétezer megbetegedést tart nyilván.

 

 

 

 

 

 

 

2. KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA

Önkéntelen hétalvók

- Először diagnosztizálva: 1969

- Tünetei: hosszan tartó lelki és fizikai kimerültség

- Előfordulása: mintegy 1300 eset minden 100 ezer lakosra

 

 

A krónikus fáradtság szindróma eredete és feltehetőleg fejlődése okának egész sora rejtély marad az orvosok számára napjainkban. A diagnózis megállapításához különös módszereket alkalmaznak. A krónikus fáradtság szindrómát, amely megtámadja az ember ideg- és immunrendszerét, valamint más szerveket is, kizárásos alapon határozzák meg. De nézzük, miről is van szó a krónikus fáradtság szindrómánál? Nagyon egyszerűen komoly lelki és fizikai kimerültségről beszélhetünk, amelyen még az alapos alvás sem segít. Az ebben a betegségben szereplő emberek állapota egyre rosszabbodik, még a legkisebb erőfeszítés is óriási energiákat emészt fel náluk. A betegek túlérzékenységre, izomfájdalmakra vagy az agyműködés gyengülésére panaszkodnak, feledékenyek és a gondolkodás hihetetlenül nagy megterhelést jelent számukra. Emellett alvászavarban is szenvednek, és nem érzékelik a hőmérsékletet.

 

A krónikus fáradtság szindróma kortól függetlenül bárkit megtámadhat. Néha a semmiből támad, olyakor pedig influenzára emlékeztető megbetegedések után kezdődik. A szindróma sokkal gyakrabban jelentkezik nőknél. Egyes betegek meggyógyulnak néhány napon belül, másoknak ez évekig eltarthat, vagy esetleg nem is sikerül. A krónikus fáradtság szindróma orvosok általi diagnosztizálásához szükséges, hogy a betegnél legalább hat hónapon keresztül fennáll ez az állapot, és nem létezhet más ok a kimerültségre. 1969-ig, amikor is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) klasszifikálta a krónikus fáradtság szindrómát, a megbetegedést összetévesztették a mononukleózissal (mirigyláz) vagy a hypochondriával.

 

 

 

 

 

 

 

3. CREUTZFELDT-JAKOB-SZINDRÓMA

Őrült szarvasmarhák, őrült emberek

- Először diagnosztizálva: a 20. század húszas éveiben

- Tünetei: az elmezavar gyors fellépése

- Előfordulása: egy ember a millióból

 

 

Az utóbbi idők egyik leginkább közszájon forgó megbetegedéséről van szó, nemcsak a szarvasmarhák, hanem az emberek esetében is. A változatos betegség halálos kimenetelű és nagyon gyors lefolyású. Az ebben a betegségben szenvedő emberek csak kivételes esetekben élnek tovább két évnél. A betegség lefolyása általában néhány hónapig tart. A betegek 85 százaléka egy éven belül életét veszti. Nemcsak fertőzött marhahús fogyasztásával fertőződhetünk meg. Az idegrendszer degeneratív megbetegedéséről van szó, amely a vegetáriánusokat is ugyanúgy érinti. A ?húsevőknél? azonban nagyobb a kialakulásának valószínűsége. Brit tudósok például úgy hiszik, hogy Pápua Új-Guinea területén hosszú ideig hordozták a kuru betegség testvérét a kannibalizmus és egy nem szokványos tradíció miatt ? az elhunyt hátrahagyottai szomorúságuk jeléül elfogyasztották a halott agyát. A Creutzfeldt-Jakob-szindrómát mindenekelőtt az elmezavar gyors fellépése, az emlékezetkiesés, a hallucináció és a személyiségváltozás jellemzi. Az e betegséggel érintett embereknek problémájuk van a kiejtéssel és az egyensúlyuk megtartásával is. Ezáltal mutatkozik meg az agysejtek rakétagyors elhalása. A Creutzfeldt-Jakob-szindróma a 45-75 év közötti embereket veszélyezteti leginkább. Szerencsére nagyon ritka betegségről van szó, amellyel egymillió ember közül átlagosan csak egy ember fertőződik meg. Azt, hogy miért éppen annál az egy embernél tűnik fel a kór és a maradék 999 999 embernél miért nem, még a tudósok sem sejtik. Orvosság, amely képes lenne elbánni ezzel az alattomos betegséggel, egyelőre sajnos nem létezik.

 

Creutzfeldt-Jakob-szindróm egyik formája a BSE, vagyis a kergemarhakór. Emiatt vizsgálják meg alaposan minden levágott állat húsát.

 

 

 

 

 

 

 

4. SKIZOFRÉNIA

Ketten vagy többen – egy személyben

- Először diagnosztizálva: A 19. és a 20. század fordulóján

- Tünetei: Látomások, hallási hallucinációk

- Előfordulása: 24 millió ember világszerte

 

 

Az orvostudomány számára legrejtelmesebb lelki zavart napjainkban a skizofrénia jelenti, amely a betegeket szó szerint megfosztja attól a lehetőségtől, hogy meg tudják különböztetni a valóságot a képzelőerőtől. Ugyanakkor nem létezik objektív teszt, amely végérvényesen alátámasztaná a skizofrénia jelenlétét az egyéneknél annak ellenére, hogy az orvosok már a 19-20. század fordulóján megfigyelték ezeket a lelki betegségeket. Nem ismertek a fejlődésének pontos okai sem. A pszichiáterek azonban egyetértenek abban, hogy az agy sajátosságának és a stresszes pillanatoknak a kombinációjáról van szó. Az utóbbi években több tanulmány is keletkezett, amely a skizofrénia eredetével foglalkozik. Egy svéd-brit tanulmányban arról írnak, hogy megfigyeltek 700 ezer embert és kiszámították, hogy a skizofrén betegek 15,5 százaléka él olyan emberek között, akiknek édesapjuk már 30 évesnél idősebb volt, amikor ők születtek. Ugyanakkor sokkal több skizofréniában szenvedő gyermekük született azoknak a holland nőknek, akiket 1944-ben az éhhalál fenyegetett. A skizofrénia klasszikus tüneteihez tartoznak a látomások és a hallási hallucinációk. A beteg egyének kezdik elveszíteni beszédkészségüket, hiányzik belőlük mindenféle ösztön vagy érzés. A társadalmi és szociális aktivitás teljes hiányával, a külvilágtól elzártan élnek, nyomorban. A skizofrénia leggyakrabban a felnőtté válás folyamatának végén vagy a felnőttkor elején jelentkezik. A férfiaknál hamarabb kialakul, mint a nőknél. Azok a betegek, akiknél már diagnosztizálták a skizofréniát, átlagban tíz-tizenkét évvel korábban halnak meg, mint az egészségesek. Emellett közülük egyre többen követnek el öngyilkosságot. Napjainkban a Földön mintegy 24 millió ember szenved skizofréniában.

 

 

 

 

 

 

 

5. PICA

Nem hagyományos étkezési szokás

- Először diagnosztizálva: Az ókorban

- Tünetei: Az élelmiszeren kívül minden lehetséges dolog elfogyasztása

- Előfordulása: ismeretlen

 

 

Egyes emberek étvágy igencsak különös, és most nem a terhes nőkre gondolunk. A pica elnevezésű ritka betegségtől szenvedő egyének mindenből élvezettel fogyasztanak, aminek semmi köze nincs az élelmiszerhez. Főként az agyagból, a papírból vagy ragasztóból esznek igencsak jóízűen. Jobb esetben belekóstolnak olyan dolgokba is, amiből egyszer majd élelmiszer lesz a többi ember számára. Például lisztet, keményítőt vagy a még nagyon éretlen, zöld paradicsomot fogyasztanak. Amíg orvosi körökben arról suttognak, hogy e furcsa betegség eredete az ásványi anyagok és más tápanyagok hiányára vezethető vissza, a betegség pontos oka a mai napig ismeretlen. S mivel ismeretlen az ok, módszer sem létezik a betegség sikeres gyógyítására. Ahhoz, hogy azonosítsák ezt a különös betegséget, az egyénnek legalább egy hónapig kell nagyon furcsán táplálkoznia, és abban a korban kell már lennie, hogy meg tudja állapítani: mi való a szájba és mi nem. Amennyiben azonban e betegségben szenvedő ember nem figyel arra, hogy mi mindent fogyaszt el, annak szörnyű következményei lehetnek az egészségére nézve. Leginkább természetesen a gyomor szenved, amely nem kifejezetten a műanyag dolgok megemésztésére lett teremtve, sőt még a fémekre sem. A francia orvosok például 2004-ben egészen elképedtek, amikor operáció közben 350 db pénzérmét találtak egy beteg gyomrában. Találtak még ezenkívül nyakláncokat és tűket is. A francia beteg egész szép vagyont hordott a gyomrában.

 

 

 

 

 

 

 

6. AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Saját fajtájának árulója

- Először diagnosztizálva: a 20. században

- Tünetei: az immunrendszer tevékenysége a saját szervei és a szövete antigénjei ellen irányul

- Előfordulása: öt ember közül egy

 

 

Ha valamilyen külső vírus támadja meg szervezetünket, az még úgy ahogy „rendben” van. Rosszabb a helyzet, amikor közvetlenül a saját szöveteinket „bolondítja” meg. Pontosan ezen az elven alapul az autoimmun betegség. Az immunrendszer tevékenysége saját szervei és szövete antigénjei ellen irányul, amelyek úgy állnak ellen a pusztító támadásnak, mintha ők végeznék a betolakodó munkáját. A szervezet barátságtalan tevékenysége egy sor megbetegedéshez vezethet, a szakirodalom szerint pontosan nyolcvan betegséggel hozható összefüggésbe, a bélgyulladástól kezdve az érelmeszesedésen keresztül akár a reumatikus betegségekig. Az immunrendszer támadása teljes egészében legyengíti az emberi szervezetet, és gyakran krónikus jellegű. Az orvosok napjainkban még nem ismerik az autoimmun betegség fejlődésének okát. Habár tudják, hogyan, azt azonban nem sejtik, hogy miért fordul az emberi szervezet saját maga ellen. Napjainkban az immunrendszer működésének megzavarodása, az egyes vírusok szervezetre gyakorolt hatása vagy a genetikai feltételek és a hormonok hatása jöhet szóba. Az orvostudomány napjainkban nem rendelkezik hatékony módszerrel sem, amely segítségével megakadályozhatná az immunrendszer támadását a saját szövetének antigénjei ellen. Ezek tüneteit csak enyhíteni képes. Az autoimmun betegség nem válogat az áldozatai között, kortól függetlenül megtámadja a férfiakat és a nőket is. Egyes tanulmányok szerint azonban ez a veszély mégis inkább a nőket fenyegeti. Ezek szerint az autoimmun betegség 75 százaléka éppen a nőknél jelentkezik, főként a szülés időszakában, a terhesség alatt vagy a változó korban. Egyes orvosok ezért hisznek abban, hogy hormonális zavarokról van szó.

Az autoimmun betegség különböző formában jelenhetnek meg. Egyik közülük például a reumás megbetegedés, amely eldeformálja az ember ízületeit.

 

 

 

 

 

 

 

7. ALZHEIMER-KÓR

Drága mulatság

- Először diagnosztizálva: 1901

- Tünetei: az emlékezet elvesztése, teljes szellemi leépülés

- Előfordulása: 24 millió ember világszerte

 

 

1901-ben német ideggyógyász, Alois Alzheimer gondoskodott bizonyos D. Auguste nevű betegről. Még viszonylag fiatalasszonynak egymás után megmutatott néhány tárgyat, akinek meg kellett volna mondania, mi mindent látott. A hölgy azonban semmire nem emlékezett. Auguste asszony úgy írta be magát az orvostudomány történetébe, mint az Alzheimer-kór elsőként bejegyezett esete. Az Alzheimer-kór az Amerika Egyesült Államokban a hetedik vezető halálok. Csak itt 2004-ben 65 829 ember vesztette életét a kór miatt, és ez a szám nem csökken. Az Amerikai Egyesült Államokban évi 100 milliárd dolláros kiadással, a szívbetegségek és a rák után ez a harmadik legdrágább betegség, amit a helyi pénzügyminisztérium finanszíroz. Megközelítőleg 4,5 millió amerikai szenved Alzheimer-kórban, az egész világot tekintve ez a betegség 24 millió embert érint, ami nagyjából annyi, mint Románia teljes népessége. Egyes körültekintő becslések szerint 2040-ig 81 millió ember fog szenvedni ebben a neurodegeneratív betegségben. A betegség közvetlen oka, amely a kezdeti stádiumban mindenekelőtt az emlékezet rövid elvesztésében nyilvánul meg, a mai napig ismeretlen az orvosok számára. Ugyancsak nem létezik gyógymód, amely ebben az esetben hatásos lenne. Az utóbbi időben azonban nyilvánosságra kerültek olyan kutatások, amelyek próbálják megfejteni az Alzheimer-kór gyógyításának titkát, ezért valószínűsíthető, hogy az emberiség rövid időn belül leleplezi ezt a rejtélyes betegséget.

Az Alzheimer-kór átlagban 7-10 év alatt teszi tönkre az emberi szervezetet. Ismertek azonban öt évnél rövidebb lefolyású esetek is, továbbá emberek, akik 22 évig éltek együtt ezzel a betegséggel.

 

 

 

 

 

 

 

8. AIDS

A leggyilkosabb kór

- Először diagnosztizálva: 1981

- Tünetei: az immunrendszer teljes összeomlása

- Előfordulása: 38,6 millió ember világszerte

 

 

Ez, a HIV-vírus által okozott megbetegedés manapság az egyik legrettegettebb kór. Potenciális gyilkosunk, hiszen nem ismerünk olyan gyógyszert, amellyel gyógyítható lenne. Mindössze a lefolyását tudjuk lassítani. Pedig a vírust már több mint 45 évvel, az AIDS-et, mint betegséget pedig éppen negyed századdal ezelőtt azonosították. Becslések szerint mintegy 38,6 millió HIV-vírussal fertőzött ember él a világon. Pesszimisták szerint azonban legalább 46 millió emberről kell beszélnünk. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1981 óta, amikor is először jegyezték be a vírust, 25 millió ember vesztette életét bolygónkon AIDS-fertőzésben és ezáltal ez a betegség besorolta magát a Földet valaha is sújtott leggyilkosabb kórok közé. Még rémisztőbb az a tény, hogy évente 570 ezer gyermek válik a betegség áldozatává. Az elhalálozások egyharmada a szubszaharai Afrika területén történik. A halálos betegség további tűzfészke napjainkban Délkelet-Ázsia, mindenekelőtt India. A betegség gyakori előfordulását ezekben a régiókban természetesen befolyásolja a világgazdasági helyzet is. A HIV-vírussal történt fertőződésnek nincs semmilyen szembetűnő tünete. Általában influenzához hasonló tünetekre emlékeztet. A lappangó AIDS csak sokkal később tör ki. Átlagosan kilenc-tíz évről van szó. Amint azonban kitör teljes erővel, mintegy kilenc hónap és két hét után beáll a halál. Az embernek meg kell küzdenie minden betegséggel, amely megtámadja a védtelen immunrendszert. Mindezek szerint a HIV-vírus sokkal veszélyesebb az emberre nézve, mint a csimpánzokra, akiktől – a legújabb kutatások szerint – az első ember megfertőződött.

Módosította Richard90
Link to comment
Share on other sites

Ez tényleg elég érdekes. Én eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen betegség (krónikus fáradtság), azt pedig főleg nem, hogy a nőkre a legveszélyesebb. :P

Link to comment
Share on other sites

Az első elég durva.. bele gondoltam milyen lehet ha kilógnak belőled valami fonalak.... (nem lehet hogy szőrnek hívják?) .... De a szemecskék... na ezt nem hiszem .. a fonalak oké .. de szemek?.. Pedig tényleg van.. és regeteg kép is van róla ... elég undorító.. a legelfogathatóbb magyarázat hgy tényleg vlami bogárfaj költözött a testébe....

Link to comment
Share on other sites

Mert az ebola nem titokzatos betegség napjainkban és nagyságrendekkel többet tudunk róla, mint a "Pica"-ról :) AMi baromi érdekes betegség... ovis koromban én is az voltam.. ettem a homokot a homokozóbó :lol:

 

Az eboláról meg sajna elég sokat tudunk... a legundorítóbb betegségek egyike... 3-10 nap alatt szevasz van. Közben szó szerint kihányod a belső szerveid.

Link to comment
Share on other sites

Lehet nekem 1-2 rusnyaság néha beüt, de azért ez a Pica nagyon tetszett! :D Az AIDS meg elég durva egy kor és mikor moziban a betegek a tűket elrejtik a székekben és más meg beleül és elkapja, az már nagyon undorító dolog, de én hallottam ilyet!

Link to comment
Share on other sites

Az Autoimmun betegségek valóban érdekesek. Főképp azért mert elvileg én is szenevdője vagyok. Mégpedig a pigmenthiánynak. Ezen betegség okát sem tudják igazán. Néhány írásban kapcsolatba hozzák az albinizmussal. Azonban több elmélet szerint ez egy autoimmun betegség. Érdekes, hogy anyámon is kijöttek. Illetve a családban még másokon is. Bár nem vagyok biológus, de véleményem szerint, ez egy öröklött betegség. Vagyis valahol mégis el kellett kezdődnie. Lehetséges, hogy egy albinó ember szaporodik egy nem albinóval és az eredmény pigmenthiányos betegség?

 

Link to comment
Share on other sites

4. SKIZOFRÉNIA

 

Nem is tudtam, hogy a skizofrének 10 évvel korábban meghalnak, mint az egészséges emberek. Ez mitől lehet? :blink: Érdekes.

Egyszer olyan szívesen elbeszélgetnék egy ilyen emberrel. Érdekelne, hogy ő hogyan látja a világot, a többi embert, stb... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

A skizofrén? Nem lehet vele úgy beszélgetni, mint egy másik emberrel. Beszélsz vele 3 percig vmiről, aztán felnéz aplafonra és elferdült szájjal kérdezi tőled, hogy te is látod-e a lila fonalakat amik őt fenyegetik... Erre meg nincs jó válasz, mert ha azt mondod látod, az a baj, ha azt h nem, az a baj.

Hallucináció ezerrel, saját maguk tépkedése, öncsonkítás, olyan durva melankólia mint a legmélyebb debresszió... stb.

Sajna közeli tapasztalat.

Link to comment
Share on other sites

A skizofrén? Nem lehet vele úgy beszélgetni, mint egy másik emberrel. Beszélsz vele 3 percig vmiről, aztán felnéz aplafonra és elferdült szájjal kérdezi tőled, hogy te is látod-e a lila fonalakat amik őt fenyegetik... Erre meg nincs jó válasz, mert ha azt mondod látod, az a baj, ha azt h nem, az a baj.

Hallucináció ezerrel, saját maguk tépkedése, öncsonkítás, olyan durva melankólia mint a legmélyebb debresszió... stb.

Sajna közeli tapasztalat.

 

Csak az tudja ilyen jól leírni ezt, akinek tényleg volt tapasztalata a skizofréniával...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...