Jump to content
PirateClub.hu

A legtökéletesebb golyók


Szipi
 Share

Recommended Posts

A legtökéletesebb golyók

 

 

Két különleges golyó készült el Ausztráliában, egy laboratóriumban idén nyáron: a világ legkerekebb golyói.

Áchim Leistner, aki ennek a két - egyenként egymillió ausztrál dollár értékű - szilícium kristálynak a csiszolásáért és polírozásáért volt felelős, több mint negyven évvel ezelőtt érkezett menekültként Németországból. Napjainkban Sydneyben az Ausztrál Precíziós Optikai Központban dolgozik, és arról híres, hogy a világon a legtökéletesebb szilíciumgolyókat állítja elő.

 

Leistner eddig negyven ilyen golyót készített. Legtöbbjüket a világszerte súly- és egyéb méréssel foglalkozó intézetek számára alakította ki, ahol ezeket az eszményi gömböket sűrűség- és térfogatszabványként alkalmazzák. A legutóbbi programtervnek az volt a célja, hogy megalkossák a kilogramm új nemzetközi szabványát, amely a szilíciumatomok tömegén alapul.

A több mint harminc éve bevezetett nemzetközi mértékegységrendszerben a tömeg ugyanis az egyetlen, nem matematikai képletben leírt állandóval meghatározott mennyiség. Etalonja egy 39 milliméter magas és ugyanekkora átmérőjű, platina-irídium ötvözetből 118 évvel ezelőtt öntött fémhenger. Ennek felváltására készült el a félarasznyi átmérőjű szilíciumgömb.

Ahhoz, hogy tiszta kristályt állítsanak elő, egy szakembergárda Oroszországban természetes szilíciumot párologtatott el gázhalmazállapotúvá. Ez-

tán centrifugában választottak el tőle egyetlen izotópot, a szilícum-28-at. A lecsapatott és ismét megszilárdult izotópot Berlinbe küldték, és itt szinte tökéletes kristályt növesztettek belőle. Ebből a kristályból kapott kettőt Leistner.

A mester 93 mm átmérőjű gömböket „faragott" belőlük, ehhez ezredmilliméteres szemcsékből álló csiszolóanyaggal dörzsölte a golyók felületét (például alumínium-oxiddal). Aztán tovább polírozta (fényezte) a gömböket milliomod milliméter nagyságú titán-dioxid darabkákkal. Ezt az eljárást maga Leistner találta fel. Fényező szerszámait ugyanolyan kátránnyal vonja be, mint amit Isaac Newton is használt első tükrének kialakításához. A végső simítás már nem is technika, hanem művészet.

Más csoportok is készítettek már szilíciumgolyókat, de az ő gömbjeik kereksége 600 milliomod milliméterrel (nm) ingadozott. Leistner 35 nm-re szorította le ezt az értéket. Ha a gömbjeit a Föld méretére nagyítanánk fel, akkor felületüknek legalacsonyabb és legmagasabb pontja között csupán négy méter lenne a szintkülönbség. Ehhez olyan simára kell készítenie a golyókat, hogy a felszíni egyenetlenségek, illetve kidudorodások csak egy atom méretét érhetik el.

Leistner óriási kutató- és technikusgárdával dolgozott. Ha sikerült elérnie a 35 nanométeres hibahatárt, akkor az eljárásával megszületett a világ legtökéletesebb gömbje.

Link to comment
Share on other sites

Én meg nem értem mi értelme van ennek, azon felül, hogy érdekes dolog. Tökéletes gömböt -golyót- nem tudnak készíteni.

Viszont ez rengeteg pénzben van gyanítom és erre szórják.. gratulálok :S

Szal kicsit értetlenül álloka hír előtt egy oylan kérdéssel, hogy: ÉS?!?!

 

 

De köszi a hírt szipi, érdekesnek érdekes :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...