Jump to content
PirateClub.hu

Egy háború vége: befellegzett a CD-nek?


Ronnie James
 Share

Recommended Posts

Egy évtizednyi háborúskodás után hétfőtől a nemzetközi zeneipar megadja a rajongóknak azt, amire mindig is vágytak: ingyenesen elérhető, meghallgatható és letölthető lesz mintegy 25 millió dal. A szolgáltatást ugyanazok a nagy kiadók - többek között az EMI, a Universal Music és a Warner Music - jegyzik, melyek az elmúlt években elszántan vadásztak a fájlmegosztó oldalakra.

 

Minden bizonnyal történelmi napként fogunk majd emlékezni 2008. január 28-ra, hiszen hétfőn elindul az az oldal, amelyen lehetővé válik 25 millió dal legális és ingyenes letöltése. A kezdeményezés mögött azok a nagy kiadók - többek között az EMI, a Universal Music és a Warner Music - állnak, amelyek az elmúlt évtizedben mindent megtettek, hogy levadásszák és bíróság elé cibálják a fájlcserélő oldalak működtetőit.

 

A Qtrax elindulását hivatalosan hétfőn jelentik be, a rendszer - némi reklám elviselés fejében - lehetővé teszi a dalok jogszerű letöltését, minden külön korlátozás nélkül.

 

A fájlok olyan digitális azonosítót is tartalmaznak majd, amelynek segítségével a kiadók követni tudják, hányszor töltöttek le és játszottak le egy számot. Az adatok alapján fizetnek majd a művészeknek, a kiadóknak és a forgalmazóknak, akik részesednek a hirdetési bevételekből is.

 

Mögöttük a zeneipar

 

A Qtrax csapata öt évig dolgozott a rendszer kiépítésén. "A fogyasztók ma már elvárják, hogy a zene ingyen legyen, ugyanakkor nem akarnak illegális oldalakat használni. Hiszünk abban, hogy a rendszerünk mögött ott áll a zeneipar, a művészek pedig így a pénzükhöz juthatnak" - jelentette ki a cég elnöke, Allan Klepfisz.

 

"El vagyok ámulva, hogy végül elfogadjuk: az emberek lopják a zenét. Engem úgy tanítottak, hogy nem lopok cukrot az édességboltból. Ugyanakkor szeretném megtanulni a rendszer működését, figyelembe véve a zeneipar jelenlegi helyzetét" - nyilatkozta az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje, James Blunt.

 

Nagypályás hirdetők

 

Az oldal hirdetői közé már olyan világcégek jelentkeztek, mint a Ford, a McDonald's vagy a Microsoft. A szolgáltatást nyújtó cég szerint törekednek arra, hogy a reklámok ne legyenek tolakodóak, ennek egyik jele, hogy nem reklámoznak minden egyes lejátszás előtt.

 

Az egyik legnagyobb kiadó, a Universal vezérigazgatója ezzel együtt úgy véli: a zeneipar messze nincs akkora válságban, mint azt sokan szeretnék elhitetni. "Nézzék csak meg a mi vállalatunkat: kétszámjegyű nyereséget értünk el. Ugyanakkor szeretnénk, ha a többi nagy kiadó is hasonlóan sikeres lenne, mert az csak jót tenne a versengésnek" - utalt Jean-Bernard Levy az egyik legpatinásabb kiadó, az EMI válságára.

 

Mi lesz az iPoddal?

 

A rendszer egyik jelenlegi gyenge pontja, hogy iPodra egyelőre nem lehet letölteni róla zenéket. Más kérdés, hogy a 130 millió digitális lejátszóból egyelőre 50 millió az iPod, így ez aligha akadályozza meg a szolgáltatás sikerét. Ráadásul az oldal üzemeltetői azt ígérték, áprilisra erre a problémára is megoldást találnak.

forrás: inforadio.hu

 

és a lényeg:

www.qtrax.com

:) hát meglátjuk milyen lesz...

Link to comment
Share on other sites

végre egy jó kis ötlet és annak a megvalósítása. azt írják hogy éfjél-re meglesz a beta windows-osoknak :D

Gépigény:

 

› 733 MHz Pentium III CPU (Recommended: 1.5 GHz Pentium IV or comparable)

› At least 256 MB of physical RAM (Recommended: 512 MB)

› At least 40 MB of available space on your hard drive

› 16 bit sound card (Recommended: 32 bit Sound Card)

› Speakers or headphones

Link to comment
Share on other sites

Letöltöttem, fel is raktam, de nem nagyon tudom használni :( Rámegyek például a Qtrax menüpontra? és nemtudja betölteni az oldalt :(

Szerk: Már megy a SkreemR-re kattintsatok az Google szerű kereső és alul kiírja az összes számot ami van és jobb klikk-download :)

Link to comment
Share on other sites

Egész jól működik a program.. :) xD Kár, hogy nincs equalizer a lejátszójához és így nem szól olyan jól...

 

 

Edit: "A Qtrax egyelőre Észak-Amerikában, Németországban és hat további európai államban hozzáférhető.." Tényleg csak a SkreemR-el lehet letölteni a számokat... akkor mégsem olyan nagy szám ez... :S

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...