Jump to content
PirateClub.hu

A világ első dinoszaurusz-boncolása!


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A világ első dinoszaurusz-boncolása!

 

 

 

Amerikában hétfőn jelentették be, hogy nagyrészt sértetlen állapotban lévő ?dinoszaurusz-múmiát? ástak ki Észak-Dakotában.

A 67 millió éves, Dakota névre keresztelt dinoszaurusz szöveteinek jó része ? így például a bőre is ? épen maradt, így vizsgálata hatalmas mértékben bővíti a dinókkal kapcsolatos ismereteinket.

 

Idáig a dinoszauruszokra vonatkozó szinte minden tudásunk csont- és fogmaradványokra épült, mivel ezek a szövetek elég tartósak ahhoz, hogy fosszilizálódjanak. A korábbi ősmaradványok zömével ellentétben Dakota szinte sértetlenül vészelte át az évmilliókat, bőre és inai is fosszilizálódtak (tehát a szó szoros értelmében nem igazi múmia, hiszen lágy szövetei is megkövültek). A hihetetlenül részletgazdag lelet lehetővé teszi a tudósok számára, hogy rekonstruálják a főbb izmok méreteit számos testrésszel egyetemben, így hozzájuthatunk egy háromdimenziós dinoszaurusz elképesztően pontos képéhez.

 

8410.jpg

 

 

A hadroszaurusz vagy más néven kacsacsőrű dinoszaurusz ősmaradványára egy lelkes fiatal ?kövületvadász?, Tyler Lyson bukkant még 1999-ben az észak-dakotai Hell Creek területén. Később ő értesítette a nemzetközi hírű brit paleontológust, Phillip Manninget, a Manchesteri Egyetem munkatársát, aki nemzetközi tudóscsoport élén vezette a feltárásokat. A késő krétában élt dinoszaurusz ősmaradványának kiszabadítása a kőzetekből éveket vett igénybe, de az eredmények a legoptimistább reményeket is túlszárnyalták.

 

A különleges gondossággal kiemelt dinoszaurusz-múmiát először az egyesült államokbeli Black Hills Institute-ba szállították, ahol megállapították, hogy a kacsacsőrű dinoszauruszok egyik képviselője. Ezután Angliában vizsgálta meg egy tudóscsoport Dakota fosszilizálódott bőrmintáját, hogy kiderítse, milyen volt a külleme, majd megmérték az izomtömegét, s ennek alapján megállapították, miként mozoghatott.

 

 

8411.jpg

 

 

A kutatók a világ legnagyobb komputeres tomográfjával, a Boeing CT-készülékével igyekeztek ?belenézni? Dakota épségben maradt testébe és a különválasztott farokrészébe. Ezt a készüléket idáig elsősorban repülőgép- és űrrepülőgép-részek vizsgálatára használta a NASA. A majdnem 4000 tonnás hadroszaurusztest volt eddig az egyik legnagyobb tárgy, amelyet a berendezéssel szkenneltek.

 

Dakota hátsó része 25 százalékkal nagyobbnak bizonyult, mint azt a hadroszauruszokról korábban gondolták. Ez a megállapítás gyökeresen megváltoztathatja a dinoszauruszokról az utóbbi 150 évben alkotott képet. A nagyobb hátsó részhez erőteljes láb társult, amellyel a hadroszaurusz könnyedén elérhette az óránként 45 kilométeres sebességet, így 16 kilométer/órás tempóval gyorsabban futott, mint a Tyrannosaurus rex. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg el tudott szaladni a rá vadászó ragadozó dinoszauruszok elől.

 

 

8412.jpg

 

 

A bőr vizsgálata arra utal, hogy a hadroszaurusz nem egységes színű, hanem csíkos lehetett. Ez jól álcázhatta az állatot a növények között.

 

Mivel ennyire jól megőrződött a test, a kutatók képesek voltak pontosabban meghatározni a csigolyák közötti távolságokat is. Míg a múzeumok többségében szorosan egymáshoz fűzték a dinoszaurusz csontokat, Manning vizsgálatai arra utalnak, hogy a csigolyákat nagyjából 1 centiméterre kellene elhelyezni egymástól. Ez azt is jelenti, hogy némely dinoszaurusz akár egy méterrel is hosszabb, mint korábban gondolták.

 

8413.jpg

A dinoszaurusz-múmia vizsgálatát, köztük az ősmaradvány CT-elemzését támogatta a National Geographic Society is.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...