Jump to content
PirateClub.hu

Eltűnhetnek A Cd-n Tárolt Adatok


blox
 Share

Recommended Posts

A CD-n tárolt információk elvesztésétől tartanak a Német Zenei Archívum vezetői. A gyűjteményben 1983 óta őrzik meg a Németországban megjelent zenei CD-ket, azonban a szakemberek egyre gyakrabban szembesülnek azzal a problémával, hogy az elmentett anyagok egyáltalán nem vagy csak nagy nehezségek árán visszaolvashatók.

 

Az ipar az 1980-as években azt bizonygatta, hogy a CD akár az örökkévalóságig, de néhány évtizedig biztosan megőrzi a rajta lévő információkat, ha megfelelő körülmények között tárolják. Nos, bebizonyosodott, hogy ez legfeljebb szép ígéret. Ezzel kénytelenek most szembesülni a Német Zenei Archívum szakemberei is. "Hiába tároljuk a lemezeket a lehető legjobb körülmények között, a folyamatot így sem tudjuk megállítani" -nyilatkozta Ingo Kolasa, a szervezet vezetője.

 

1983 óta minden Németországban megjelent zenei CD-ből elraktároznak egy példányt a berlini gyűjteményben. Jelenleg közel 373 000 CD-lemez van a raktárakban, melyek közül 200-nál megindult az a folyamat, ami az adatok elvesztéséhez vezethet. Kolasa szerint egyre több korong válik olvashatatlanná. A rendszeres használat, akár már egy apró hajlítás is komoly károkat okozhat a rétegekben, hajszálvékony repedések keletkezhetnek. A túlzott mértékű nedvesség, a tartósan erős napfény vagy a nagy hideg szintén károsan hat a lemezek élettartamára.

 

0222cd3.jpg"Ideális tárolási körülmények között egy átlagos CD élettartama 50-80 év. Ez azonban azt jelenti, hogy nem fogdossák össze, portól és fénytől védett helyen, klimatizált helyiségben tárolják, ahol a hőmérséklet nem megy 18 Celsius-fok fölé" - jelentette ki Matthias Hemmje, a Hageni Távegyetem Matematikai és Informatikai Karának Informatikai Központjához tartozó Multimédia és Internetes Alkalmazások Részleg vezetője. A szakember szerint az emberek által otthon írt CD-lemezek élettartama jóval kisebb a gyárilag készített és megfelelően tárolt CD-kénél. Ezek a korongok gyakran már egyetlen év után is olvashatatlanok.

 

A docens ezért azt ajánlotta, hogy aki teheti, tárolja a fontos információit CD-k helyett inkább külső merevlemezen. Az archívumnál is erre a megoldásra gondoltak, el is mentették mintegy 20 000 zenei CD tartalmát merevlemezekre. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy hogyan nyerjék vissza az adatokat az 1983-ban eltárolt lemezekről. A gyűjtemény vezetője arra a következtetésre jutott, hogy az adatok mennyisége elérheti 255 000 gigabájtot, vagyis a 249 terabájtot is. Hemmje professzor a kollégáival már egy éve kutatja az Európai Unió megbízásából, hogy miként lehetne hosszútávon is megnyugtató megoldást találni az archívumok és könyvtárak számára erre a problémára. Amennyiben ugyanis ez nem sikerül, 100 év múlva már senki sem fogja tudni, ki volt az a Mozart vagy Beethoven, azon egyszerű oknál fogva, hogy senki sem fogja tudni meghallgatni műveiket.

Link to comment
Share on other sites

Nálam volt egy princo dvd(elavult volta rajata a progi) megprobáltuk tönkretenni :D

Rajta volt h ne rakjuk vizbe

vizberaktuk megszáritottuk betobtuk a gépbe és ment minden rajta

utánna mágnessel probáltuk szétcseszni de semmi

utánna azt a lapot szedtük le ami vissszatükrözi akkor volt vége :D

Link to comment
Share on other sites

Rosszabbb minőségű cd-nél már tapasztaltam... :angry: ez van... egyébként nagyon sérülékeny, jobb az adatokat wincsin tárolni mert sokkal megbízhatóbb....

Ja a winchester örök-élettartamú......................................................... :unsure::mellow::blink:

Link to comment
Share on other sites

akinek fontos az amit ki akar írni az MO-ra írja ki.. ez egy mágneses optikai lemez, aminek a tartalma csak az író által keltett erős mágneses mezőben módosítható.. picit drága de ha csak az kell hogy tartós legyen akkor nincs jobb választás... vagy monnyuk egy 500Gb-os SCSI szalagos meghajtó :D...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...