Jump to content
PirateClub.hu

A hallhatatlan szöcske


Szipi
 Share

Recommended Posts

A hallhatatlan szöcske

 

A tücskök és a szöcskék családjának tagjai ciripelésükről híresek. Általában elülső szárnyaikat úgy dörzsölik össze, hogy egyiknek a széle

recés „vonó", a másik pedig a „húr" szerepét ölti be. Ez azonban nem vonatkozik az ún. Arachnoscelis (pókszabású) fajokra.

 

A Torontói Egyetem két kutatója ugyanis felfedezte, hogy ezek a rovarok 130 ezer hertzes ezgést bocsátanak ki. Ám ez a nem hallható hang túlságosan magas frekvencia ahhoz, hogy pusztán a szárnyak egymáshoz dörzsölésével lehessen előállítani. (Emlékeztetőül: az ember legfeljebb 20 ezer hertzes hangot képes még érzékelni.)

A kutatók tehát összefogták a kolumbiai esőerdőkben ezeknek a pókszabású szöcskeféléknek néhány példányát, és miután rögzítették „éneküket", a szárnyukat elektronmikroszkóp alá dugták.

Ekkor derült ki, hogy ezeknek a rovaroknak nem a szárnyélei dörzsölődnek össze, hanem ennél érdekesebb dolog történik: a vonóként viselkedő szárny fogazott élében a húrnak megfelelő másik szárny éle egyszer csak megakad, is eltorzul. Amikor a szárny kipattan ebből a fogságból, közben olyan gyorsan rezeg, ami egy ultrahangimpulzusnak felel meg.

Mi ennek a különleges hangadásnak az előnye? A hím szöcskét csak a nőstényeik hallják meg, a többi rovar viszont nem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
elég fúrcsa hír de jó :D

azt hittem hogy örökkén élő szöcske de nem :D

szia kedves bransi! igazad is lehetne, de van két szó amit sokan összetévesztenek. ez a hallhatatlan és a halhatatlan. az elsőnek a fülhöz van köze a 2.-nak pedig a meghaláshoz, azaz az örökké való éléshez. nem mindegy, hogy melyikről dumizunk, mert akkor ha az élethez lenne köze egy db "L"-el kell írni. szóval többmindenre lehet asszociálni. (nem kioktatás, csak egy apró segítség a magyarázatra, megértésre)

 

egyébként mindenkinek szívesen, és majd nemsokára rakok fel újabbakat, ami remélem megint elnyeri a tetszéseteket. szipi :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...