Jump to content
PirateClub.hu

Mágikus pulóver?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Mágikus pulóver

 

Az embertan és az élettan kutatói elég régóta érdeklődnek a babonák iránt. Az egyik ilyen kulcsjelenség a „ragály" veszélye, amiben az az elképzelés ölt testet, hogy ha egy tárgy kapcsolatban volt valakivel, akkor valamilyen módoi megőrzi az illető „lényegét".

 

Paul Rozin amerikai pszichológus és munkatársai ennek a jelenségnek eredtek a nyomába. Arra kértek embereket, hogy jelöljék meg egy skálán, mennyire éreznék jól magukat egy szép, lágy, kék pulóverben, amely nemrég került ki a mosógépből - de korábban valaki már hordta. Amint a kutatók változtatták a pulóver kitalált korábbi viselőit, így vált világossá mennyire erős az emberekben a „ragály" mágikus hatásától való félelem.

Talán nem meglepő, hogy az önkéntesek akkor voltak a legkevésbé boldogok, ha olyan pulóvert kellett viselniük, amelyről megtudták, hogy korábban egy sorozatgyilkosé volt.

Egészében véve több hajlandósággal viseltek egy olyan pulóvert, amely az előzetes jelzés szerit kutyaürülékbe esett, és a ruhadarabot nem mosták ki - ami valóban a fertőzésveszély lehetőségét rejti magában -, mint azt a frissen mosott pulóvert, amelyet egy tömeggyilkos hordott. Tehát még a 21. században is távol állunk attól, hogy minden cselekedetünknek racionális alapja legyen.

Link to comment
Share on other sites

Oda se neki, mostanság anyi használt ruha kereskedés és bálás ruhák vannak, kitudja abban is miféle titkok lapulnak.

Engem különösképpen nem is érdekelne az egész az a lényeg hogy, jól nézzek ki benne (lehet egy kicsi flegmaság is)

inkább mint a kutyaürülékes ruha.Tudom ez lelkiismereti kérdés is. Ennyi erővel az összes hústerméket leszedhetnénk az áruházak polcairól, mert abban is rengeteg fájdalom halmozódott fel miközben leölték szegény állatokat, viszont azt még meg is eszed. Mindenesetre én nem vagyok babonás, ingerküszöbömöm is elég magas, bocsi ha valakit megbántottam

(tudom hogy igen) de + 1 ellene.

 

Link to comment
Share on other sites

na ez most a témába vág, hogy tegnap volt a tévében, hogy bevizsgálták a használt ruhakereskedéseket. ki van írva az üzlet ajtajára, hogy tisztított ruhák. ezzel szemben mindenféle penészgombát stb..... találtak rajta. pfúúúúúúj. :angry: szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...