Jump to content
PirateClub.hu

Az alma és a csutkája


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az alma és a csutkája

 

A néphit szerint az ádámcsutka a bibliai történet alapján onnan kapta a nevét, hogy Éva buzdítására Ádám, az első férfi engedett a kísértésnek, és evett az Édenkert közepén álló tiltott fa gyümölcséből, vagyis a tudás fájáról. Ezzel elkövette az eredendő bűnt, ám az alma csutkája megakadt a torkán.

 

Ami a nyak elülső részén látható, az anatómiailag valójában a gégefő pajzsporcainak az éle, amely a nyak középső részén többé-kevésbé kidudorodik. A férfiaknál a gége nagyobb, nint a nőknél, és a serdülőkor után, a növekedés végén fejlődik ki véglegesen.

Az ádámcsutka különös alakja a hangszalagok elhelyezkedése és mozgása következtében formálódott ilyenné. Tehát az almacsutkához semmi köze nincsen, ráadásul a Bibliában szó sincs almafáról vagy almacsutkáról, mert az ószövetségi szent irat csak a tudás fáját, a tiltott gyümölcsöt emlegeti.

Mégis számos európai nyelvben „Ádám almájának" nevezik az ádámcsutkát.

Angolul Adams' apple, németül Adamsapfel, randául pomme d'Adam, olaszul pomo di adamo. Magyarul nem egész almáról, hanem csak almacsutkáról van szó: valószínűleg ez a magyar nyelv találmánya, és rendkívül logikus. Hiszen egy almacsutkát még lenyelhet az ember véletlenül. Na de egy egész almát?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

most akkor ádám elrágta az almát és utána lenyelte a csutkát is? mert egyben nem ment, vagy ha igen, akkor nem csutka. szipi

Link to comment
Share on other sites

az okfejtegetések mindig érdekesek, hisz sokmindenre választ kaphatunk, és megtudhatjuk vminek az eredetét, származását. szipi :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...