Jump to content
PirateClub.hu

Windows Nagytakarítás A Gyakorlatban I.


tibiole
 Share

Recommended Posts

Windows nagytakarítás a gyakorlatban I.

 

Így karácsony táján, mielőtt a Jézuska mindenkinek meghozná az újévre való szoftver-adagot, nem árt, ha egy kicsit rendbe szedjük gépünket. Egy gyakorlatias cikksorozat első részeként bepillantunk a registrybe, valamint megnézzük, hogyan települ egy program és mi okozhat lassulást rendszerünk számára.

 

 

Mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy egy idő után lelassul a Windows, vagy éppen egy kedvenc programjának megjelenik a legújabb verziója, amit feltelepít, de a program azt írja ki, hogy lejárt a próbaidő. Gyakran az ilyen problémákon csak a teljes rendszer újratelepítése segít. A megelőzés persze most is jó módszer, ezért az alábbiakban megvizsgáljuk az ilyen bosszúságok okait, valamint megnézzük, mivel lehet a hibákat a gyakorlatban orvosolni.

 

Registry, avagy a Windows lelke

 

Általában a felhasználók szeretik tömegesen felrakosgatni PC-jükre az újabbnál újabb szoftvereket, de azt sokan nem is sejtik, hogy ezzel a Windowsuknak is árthatnak.

Ha telepítünk egy programot, akkor a program némely részei (azaz a program futásához szükséges információk) a Windowsnak azon részébe kerülnek, amelyet úgy hívnak, hogy registry, vagyis rendszerleíró adatbázis. A registry a Windowsnak egy olyan része, amely úgy működik, mint egy adatbázis: nyílván tartja az adott program tulajdonságait és segíti a működésüket. Az adatokat strukturáltan tárolja, ami annyit jelent, hogy kategóriákra (szoftverfejlesztő cég neve) és alkategóriákra (szoftver neve) vannak bontva a benne szereplő információk. A letárolt adatokat kulcsoknak nevezzük. Ezeket, a kulcsokat kezeli a Windows, ha kell, akkor előhívja, ha nem kell, akkor vagy békén hagyja, vagy megsemmisíti.

A registryben egy idő után, ha a túl sok programtelepítés/törlés után egyre csak növekszik a bejegyzések száma, akkor az rendkívül lelassíthatja a rendszerünket. Ezért fontos a registry karbantartása valamint, hogy mellőzzük az ok nélküli szoftvertelepítéseket.

 

user posted image

 

Most már tudjuk, mire szolgál, és hogyan működik a rendszerleíró adatbázis, de lássuk mi is történik pontosan, ha egy programot feltelepítünk vagy letörlünk a gépünkről.

 

Egy program élete a telepítéstől a törlésig, és azon túl

 

Tegyük fel, van egy ingyenes videó-vágó programunk, amely egy 15 napos demó verzió. (Ha ez az időtartam lejár, kéri a regisztrációs kulcsot, vagy egyéb „szankciókkal büntet”.) Ha esetleg nem nyerte el a tetszésünket a szoftver, akkor a lejárat után úgy döntünk, hogy a regisztrációs kulcs megvásárlása helyett uninstalláljuk. Ekkor azonban ne higgyük, hogy a törléskor minden eltűnik a gépről: a legtöbb program hajlamos arra, hogy még az uninstallálás után is a registryben hagyja a szemetét. Ez pedig - mint korábban szó volt róla – lassíthatja a rendszer működését. Annak, hogy bizonyos programok a Windowsunk adatbázisában maradnak több oka is lehet. Az egyik az, hogy az uninstallálás után ne tudják a ravasz felhasználók még egyszer feltelepíteni, gondolván, akkor majd biztos újraindul a 15 napos korlát, de ez nem így van. Persze vannak kivételek.

 

Sokkal bosszantóbb azonban, ha ugyanannak az alkalmazásnak egy teljesen új verzióját szeretnénk kipróbálni, de azzal se jutunk sokra a lejárt időkorlát miatt. Ekkor szintén az a helyzet állhat fenn, hogy a registryben összekeveredtek a program különböző verzióinak kulcsai.

 

Ikonok az asztalon, és a lemeztöredezettség

 

A számítógépünk „lassúságának” másik fő oka megint csak a felhasználó mohóságára vezethető vissza. Sokan szeretik, ha a Windows asztal tele van mindenféle ikonnal, hogy minél könnyebben elérhessék a programjaikat, ennek azonban ára van. Az ikonok többnyire az újabbnál újabb programok telepítésekor kerülnek oda, csakúgy mint az óra melletti eszköztárban lévők. Érdemes tehát a ritkán használt parancsikonokat kiválogatni, ha azt vesszük észre, hogy gépünk lassabb a megszokottnál. Így elsősorban gyorsíthatunk rajtam, másrészt a registrynek sem adjuk fel túlságosan a leckét, hogy mit hova pakoljon és honnét töltsön be.

 

Egy ugyancsak szükséges módszer a rendszer karbantartásánál, hogy gyakori igénybevétel esetén legalább két hetente lemeztöredezettség-mentesítsünk. (Start Menü – Programok – Kellékek – Rendszereszközök - Lemeztöredezettség-mentesítő.) Ez az eszköz leegyszerűsítve arra szolgál, hogy a merevlemezen a sávokat rendbe tegye, ezáltal ne dolgoztassa feleslegesen egy-egy adathalmaz elérésekkor. A töredezettség-mentesítő lefuttatásával az adatok a helyükre kerülnek, így a Windows betöltése és a keresés is gyorsabb lesz.

 

Még közel sincs vége

 

Ebben a cikkben megnéztük, hogy mit csinál a registry, a legtöbb hiba, a sebesség romlás forrása, valamint áttekintettük egy program életútját és az olyan tényezőket, amik még lassíthatják Windowsunk működését. Most, hogy már megfelelően és mértéktartóan tudunk a programjainkkal bánni, valamint rendszeresen karbantartjuk gépünk merevlemezét, ideje visszaevezni a veszélyesebb vizekre. Ez azonban majd csak a cikksorozat következő részben történik meg, amikor is néhány olyan alkalmazást fogunk bemutatni, amivel a registryt is megtisztíthatjuk a nem kívánt elemektől. Így a végére már remélhetőleg sikerül néhány olyan apró megoldással felvértezni olvasóinkat, amik nagy segítségükre lehetne rendszerük minél tovább és minél jobb állapotban való megtartására.

 

forrás: jox.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

sziasztok! kedves tibiole! nagyon megköszönöm neked ezt az érdekes irományt, próbáltam hasznosítani, és most azonnal meg is csináltam egy lemeztöredezettségi-mentesítőt! :rolleyes:B) szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Egy ugyancsak szükséges módszer a rendszer karbantartásánál, hogy gyakori igénybevétel esetén legalább két hetente lemeztöredezettség-mentesítsünk. (Start Menü – Programok – Kellékek – Rendszereszközök - Lemeztöredezettség-mentesítő.) Ez az eszköz leegyszerűsítve arra szolgál, hogy a merevlemezen a sávokat rendbe tegye, ezáltal ne dolgoztassa feleslegesen egy-egy adathalmaz elérésekkor. A töredezettség-mentesítő lefuttatásával az adatok a helyükre kerülnek, így a Windows betöltése és a keresés is gyorsabb lesz.

 

Kedves Tibiole !

 

Köszönöm ezt a cikket.

Ráuszitottam a gépemre a Karbantartó varázslót. Töredezettég mentesités elindult, majd 36 órán keresztűl kapirgált, és csak 10 %-nál tartott. Azt nem értem mit tudott ennyi ideig kutyulni egy 2 Mb-os winyon,? A lemeztérkép igencsak pepitább lett mint volt inditásnál. Leállitottam.

 

Kérdésem, ha nem állitom le akkor mikulásig elszöszmötöl vele?

 

Elnézést.

 

Előző levelemben elirtam a winyó méretét, 2 GB a valóságban.

 

Ilse mama

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ha valaki megszerzi a Norton Ghost programot és elment vele egy pipecül,gyorsan

és jól működő oprendszert annak könnyü dolga van mert Max 7-perc mulva ugyan olyan

gyors rendszere lehet ha valami rossz progi belebuherált a Windows-ba!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...