Jump to content
PirateClub.hu

Karácsonyi Receptek


zolen
 Share

Recommended Posts

Karácsonyi torta

 

Ha isteni ünnepi csemegével szeretnéd meglepni a családot, készítsd el ezt a tortát!

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

1 l tejszín

30 dkg vaj

10 dkg porcukor

50 dkg szilvabefőtt

2 cl szilvapálinka

1 db narancs

fahéj

csipetnyi só

 

 

Keverőtálban összekeverjük a lisztet az olvasztott vajjal, belereszeljük egy egész narancs héját, a masszát egy evőkanál fahéjjal ízesítjük. Egy másik tálban kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, hozzáadjuk az előzőleg pürésített szilvabefőttet a pálinkával.

 

A tésztát egészen simává és ruganyossá dolgozzuk össze. Kivajazunk egy lapos, kerek tortaformát, a kinyújtott tésztát külön adagokban, egyesével a formába tesszük, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

A sütőből kivéve a 4-ből egy lapot még melegen vágjuk 12 egyenlő szeletre, ez lesz a torta teteje, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínhabos szilvakrémet habzsákba töltjük, megkenjük vele a megsült tésztalapokat, egymás tetejére tesszük őket, végül a cikkekre vágott tésztalapokat beleállítjuk a legfelső habrétegbe. Fűrészes, éles késsel szeleteljük!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Karácsonyi házikó

 

Az elképzelt tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hogy ne ragadjon. Másnap kinyújtjuk 3 mm vastagra. A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet. Amennyiben a képen látható házikót készitjuk el akkor a ház alját külön nem kell kivágni, csak az alapra kell ragasztani. Ragaszthatjuk karamell-lel, és cukorhabbal is.

A készítésnél a gyerekeket is belehet fogni, és klassz családi program!

Hozzávalók:

Készíthetjük a karácsonyi linzer tésztájából, vagy akár a karácsonyi mézes figuráknál leírt receptekből is. Mindkettő nagyon jó!

További hozzávalók: porcukor a szóráshoz,vagy kokusz reszelék, csoki forgács, figura a karácsonyi hab figuráknál leírt módon készitve.Karamell (a mézeshez) vagy cukorhab (linzerhez) a ragasztáshoz. Cukorhab a diszítéshez :1 db tojásfehérje, 160g porcukor, kevés ecet.

Elkészítés:

A kiválasztott tésztából kivágjuk-kiszurjuk az elképzelésünknek megfelelő alakzatokat. Kb 30x50 cm-es alapot, a házikó nagyságától függöen 3-4 cm-es kerités elemeket, 2 db fenyőfát amiből az egyiket hosszában kettévágjuk, majd a rajzunk alapján a házikó darabjait. A maradék tésztából 2-4 cm-es csikokat vágjunk amit majd az udvaron fahasáboknak felhasználhatunk.Sütőpapírra téve kisütjük a tésztánál leírt módon. Amikor kihült megkezdhetjük az összeillesztést és a díszítést a képen láthatóak szerint. Ragasztás után a háztetöt cukoshabbal felspricceljük ( mézesnél használhatunk mandula lapokat amit a sütés elött kell felrakni a tésztára). A fenyőfát is összeragasztjuk és a helyére állitjuk. Az egész alapot vastagon megszórjuk porcukorral, vagy kokusz reszelékkel. Az apró csíkokból összeállitjuk a farakást és elosszuk a csoki forgácsokat az alapon. Szép szines habfigurákkal tesszük szebbé a környezetet. Rakhatunk a fa köré csillogó apró dobozokat, golyókat és az udvarba pár marcipán figurát. Csak a kreativitás szabhat határt az elképzeléseknek.

Link to comment
Share on other sites

Karácsonyi kalács

50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula.

Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.

Beszóráshoz: kevés porcukor.

A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

 

Karácsonyfadísz

60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.

 

Mézes lapok 2.

50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 3-4 kanál tejföl, 2 tojás. Ebből négy lapot sütünk.

Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej jól kikeverni, vaníliát és kis rumot beletenni. Ezt felfőzni, de rum nélkül, a rum utoljára jön bele, mikor már a krém kihűlt. 20 dkg vajat kikeverünk 15 dkg cukorral és a két krémet összekeverjük.

Máz: 20 dkg cukor, 3 kanál tej, 3 dkg kakaó, felfőzni és ha összeforrt, a tűzről levéve 10 dkg vajat keverünk bele. Ezzel simára jól eldolgozzuk és langyosan a kihűlt tésztára kenjük.

 

Diós-mákos bejgli

Tészta: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga. Diótöltelék: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...