Jump to content
PirateClub.hu

Távcső a szemben


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

Távcső a szemben

 

A kaliforniai VisionCare Ophthalmic Technologies vállalat szakemberei olyan minitávcsövet fejlesztettek ki, amelyet a szembe ültetve kezelni lehet az egyik leggyakoribb öregkori szembetegséget. Az önkénteseken végzett kísérletek már folynak, a szerkezetet akár idén engedélyezheti az amerikai gyógyszerfelügyelet.

 

A hatvan évesnél öregebb emberek körében a látáscsökkenés egyik leggyakoribb oka az esetek többségében gyógyíthatatlan időskori macula-degeneráció (AMD). Ennek során a retina központi része, a sárgafolt (macula) károsodik, lassan tönkremegy. Nem ismert, hogy pontosan miért alakul ki a szemfenék-meszesedésnek is nevezett jelenség – annyit tudunk, hogy közvetlen oka a sárgafolt ideghártyáját ellátó hajszálerek károsodása. Az AMD-ben szenvedő betegek látása a látótér közepén torzul, elhomályosodik, de a perifériás látás minősége nem változik. A torzulásokat csökkenti a VisionCare alapítóinak, Isaac Lipschitznek és Yossi Grossnak a találmánya, amit a világ legkisebb távcsöveként hirdetnek.

 

imt2.JPG

A világ legkisebb távcsöve (Kép: VisionCare Ophthalmic Technologies)

 

Még idén engedélyezhetik

 

Az Implantable Miniature Telescope (IMT) nevű eszköz valóban apró, 4 milliméter széles, és a kutatók szerint előrehaladott AMD-t is lehet vele sebészeti úton kezelni. Az orvosok az IMT-t beültetik a páciens szemébe, a szerkezet pedig a szaruhártyával együtt – modelltől függően 2,2-szeres vagy 3-szoros nagyítású – távcsőként funkcionál. Ennek köszönhetően a központi látótér képei nem a sérült sárgafolton fókuszálódnak, hanem nagyobb, egészséges ideghártyát tartalmazó területen.

 

Az IMT-t csak az egyik szembe ültetik be, majd a páciens részt vesz egy látásrehabilitációs kezelésen, ahol megtanulja használni új szemét. Az implantátumos szem a központi látótér képeit dolgozza fel és akár azt is lehetővé teszi, hogy a beteg újra olvasson, Az érintetlenül hagyott szem a perifériás látásért felel, ez a tájékozódásban és a közlekedésben segít a páciensnek.

Az IMT-t már több mint kétszáz önkéntesen tesztelik, a VisionCare reményei szerint a gyógyszerfelügyelet még idén engedélyezi a forgalmazást. Az előzetes tesztek alapján a minitávcső nagyjából három emberből kettőn segít. Az Egyesült Államokban 1,7 idős amerikai szenved AMD-ben.

 

imt.JPG

Az IMT működése (Kép: VisionCare Ophthalmic Technologies)

 

Forrás: index.hu
Link to comment
Share on other sites

és mégis mire használnád fel? a szem optikája nem fejleszthető végtelenségig. hiába ültetsz be egy távcsövet a szemedbe, a receptorok nem tudják majd a képet értelmezni. a hibákat kijavíthatja, esetleg egy kicsit javíthat a szemeden, de honnan vetted azt, hogy elláthatsz vele Isztambulig? Legyünk már realisták... :)

Link to comment
Share on other sites

Azt nem mondtam h ellátok vele Isztambulig de az tuti h olyan dolgokat is fejlesztenek a kutatók ami ennél 1000 szer jobb de nem tudunk róla.Szal sztem erre a receptor dologra is biztos van megoldás ;)(am meg a realitás egy érdekes dolog pl:400 éve ki tartotta volna reálisnak pl az űrutazást v a repülőket)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...