Jump to content
PirateClub.hu

Összeomolhat az antarktiszi óriásgleccser


retry
 Share

Recommended Posts

Az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró szempontjából kulcsfontosságú a Pine Island-gleccser sorsa, és a legfrissebb kutatási eredmények nem kecsegtetnek semmi jóval. A jégtömeg olvadása felgyorsult, a folyamat megállíthatatlan.

 

Több évtizede figyelik a kutatók Nyugat-Antarktisz jégtakaróját, és ezen belül is a Pine Island-gleccert, mert ez a jeges kontinens egyik leggyorsabban változó jégáradata. Kutatók szerint a hatalmas jégtömeg túljutott egy kritikus ponton, amikor még lassulhatott volna az olvadása.

 

A Pine Island gleccser (PIG) százötven kilométeren át kanyarog az Antarktisz jégmezején, és az Amundsen-tengerbe lóg bele. 2004-ben műholdas megfigyelésekből kiderült, hogy a jégréteg vékonyodik, és 25 százalékkal gyorsabban olvad, mint 30 évvel ezelőtt. Most elkészült az első háromdimenziós modell a gleccserről, amelyből a kutatók arra következtettek, hogy a PIG kevesebb, mint 100 év alatt a tömegének a felét elveszíti.

 

1280285_2c9935d03823c8c0fce77a55b72847b6_wm.jpg

A gleccseren 2000 decemberében pár nap alatt 500 méteres repedés jelent meg

 

Richar Katz, az Oxford Egyetem munkatársa és kollégái dolgozták ki a modellt, és elismerik, hogy a gleccserek változását meghatározó folyamatokat igencsak leegyszerűsítve vizsgálták. Ugyanakkor szerintük a modell még optimista is, és a PIG a vártnál hamarabb fog eltűnni.

 

A modellben azt a határvonalat keresték meg, amelynél a jéghegyek már megfeneklenek, ráülnek a tengerfenékre. Megpróbálták kideríteni, hogy ennek a határnak a partvonal felé történő visszahúzódása a jégréteg összeomlását okozhatja-e.

 

A klímaváltozás az Csendes-óceán déli határán lévő Amundsen-tengert felmelegíti, és a jégréteg alá beáramló meleg víz alulról fejt ki olvasztó hatást. Így a meleg tengervíz, és a megfeneklés határvonala egyre jobban a partvonal felé nyomul. Katz és csapata szerint van van egy határ ahonnan nincs visszaút, a gleccser nem tud többé regenerálódni.

 

1280287_14f8d1b3394c3870eb94d703531cab02_wm.jpg

2001-ben is nagy darabok töredeztek le az antarktiszi gleccserről (Fotó: NASA)

 

Az antarktiszi partvonalon ugyanis van egy kis bemélyedés, amit egy perem választ el a tengertől. Ha a jéghegyek a peremen kívül találkoznak a tengerfenékkal, akkor a klímaváltozás által okozott változások kisebb változást okoznak a jég tömegében. Viszont ha a peremen belülre kerül megfeneklés határvonala, akkor felgyorsul a jég olvadása, és a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

 

Katz modellje szerint 1996-ban megtörtént a perem átlépése. A számítógépek szerint száz éven belül 200 kilométerrel a szárazföld felé húzódik a határvonal, és mire megáll a belső partvonalon, addigra a PIG a tömegének 50 százalékát elveszti. Ez körülbelül 24 centiméteres tengerszint-emelekedést okoz.

 

forrás: index.hu

Link to comment
Share on other sites

Nem szeretem az ilyet, hogy "mondjátok meg nekik ne szennyezzék a levegőt". Odaállítana hozzád valaki a pirosnál és azt mondaná állítsd le az autót, menj gyalog munkába, mit modnanál? Megtennéd? Nem. Akkor?

Link to comment
Share on other sites

Ez teljesen más dolog sont egy kocsitól nem fog kihalni az emberiség, és nem azt mondjuk hogy teljesen állítsák le az erőműveiket meg a stb-jüket, hanem legyenek kicsit környezet barátabbak, kevesebb szén-dioxid-ot termeljenek. Érted? :)

Link to comment
Share on other sites

Többek között Indiának,Kínának meg Japánnak kellene mondani,hogy ne szennyezzék a levegőt

 

 

Haha.. Kínát kihagyhatod, emlékeztetnélek a beijingi olimpiára.... gyárakat zártak be hogy tisztább legyen a levegő, családokat küldtek el a francba elvették az autóikat... szval erre panasz nem lehet, ők igenis tesznek ellene.

Japánról szintúgy, itt már több az elektromos és mágneses dolog mint bármi ami benzines. Jobb ha tudod mielőtt ítélkezel.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

De csak arra a pár hétre míg tartott a Pekingi olimpiaAztán szépen vissza állítottak mindent... a másik hogy nem csak a közlekedés hanem a házfűtés is szennyez. Aztem a világ szennyezésének a harmada származik ebből. nem véletlenül eröltetik a aktív-passziv meg a jobb szigetelésű házakat. Nem is beszélve ennek elérhetőségéről, igaz pénz kérdése ennek része, a többi tényleg pénz, érdek, meg lustaság.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...