Jump to content
PirateClub.hu

Félni vagy megijedni?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Félni vagy megijedni?

 

A közmondás szerint "jobb félni, mint megijedni". Benedek István, a neves pszichiáter azonban azt hangoztatta, hogy „jobb megijedni, mint félni". Talán ennek a közmondásnak akart utánajárni Gregory Berns amerikai kutató, amikor harminckét önkéntesnek az agyműködését vizsgálta a legkorszerűbb ún. működési magmágneses rezonanciás (fMRI) képalkotással.

 

Az önkéntesek 96 áramütést kaptak a lábukra szeszélyes időközönként. A következő kísérletsorozatban az Önkéntesek választhattak, hogy várakoznak-e minden áramütés előtt, vagy egy sorozatban kapják meg az összesét. Az eredmény, ha nem is meglepő, de megdöbbentő!

A kísérleti alanyok nyolcvannégy százaléka előnyben részesítette azt a megoldást, hogy az áramütéseket minél gyorsabban megkapja. Közülük ráadásul huszonnyolc százalék annyira rettegett a késleltetett áramütésektől, hogy még abba is belement, hogy inkább erősebb áramütést kapjon, csak ne kelljen félve várnia.

Akik rettegtek az áramütéstől, azoknak az agya lényegesen erősebb aktivitást mutatott a fájdalmat feldolgozó területeken. Ezek a mezők a szakemberek véleménye szerint hatást gyakorolnak a figyelemre is. Gregory Berns ebből arra következtet, hogy bizonyos orvosi műtétek előtt akkor félnének kevésbé a betegek, ha elterelnék figyelmüket a várható beavatkozástól.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

hát igen furcsa ez a dolog, de én is úgy vok vele, hogy egyszerre jőjjön és gyorsan legyünk túl rajta, és ne többedszeri alkalommal és elnyújtva. a kórházakban is mielőtt mész egy vizsgálatra halálra gyötrik az embert a vizsgálat részleteivel, ráhozzák a frászt, és másnapra totál kikészülsz. :( szipi

Link to comment
Share on other sites

A félelmet az különbözteti meg az ijedtségtől, hogy a félelemnél a beteg tudja az okot, míg az ijedtségnél nem tudja előre, hogy mitől ijed meg. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...