Jump to content
PirateClub.hu

Orrunk és az illatok


Szipi
 Share

Recommended Posts

Orrunk és az illatok

 

Szinte hihetetlen, hogy még modern korunkban is mennyire keveset tudunk orrunk szagérzékelő me­chanizmusáról. A legutóbbi időkig a „kulcselmé­let" tűnt elfogadhatónak, amely szerint a különfé­le anyagok illatát aszerint ismerjük fel, hogy mole­kulájuk mérete és alakja beleillik-e pontosan egy neki megfelelő érzékelő azonos alakú üregébe -mint a kulcs a zárba.

 

Ezt az elméletet először az 1990-es évek köze­pén Luca Turin angol kutatónő kérdőjelezte meg azon vizsgálatai alapján, amelyek során furcsa el­téréseket figyelt meg. Csaknem azonos alakú mo­lekulák szaga lényeges eltérő volt, más molekulák viszont - bár különböző alakúak voltak - hasonló szagúnak tűntek, és vibrációs frekvenciájuk is ugyanaz volt.

Turin ennek alapján felvetette, hogy szaglósejtjeink talán inkább olyan műszerként dolgoznak, amelyek aszerint azonosítják a mole­kulákat, hogy milyen frekvenciával rezegnek az atomjaik.

Nem volt világos, hogy ez az elmélet alkalmaz­ható-e a szaglószervünkre is, éppen ezért a kriti­kusok csak legyintettek rá. „Meglehetősen vázla­tos elképzelés volt" - ismeri el Turin. Most azon­ban Andrew Horsfield és munkatársai a londoni UCL Egyetemen számítógéppel modellezték, ho­gyan működhet orrunkban ez a rezgésalapú mole­kulaelemző.

Eddig úgy vélték, hogy az orr az egyedi érzéke­lők széles választékát tartalmazza, és mindegyik egy-egy sajátos molekulatípusra válaszol. A külön­féle érzékelők a beléjük illeszkedő molekulák alapján különböző szagokról küldenek értesítést az agynak.

Horsfield modelljében az érzékelőkön azonban érdekes „zsebek" vannak. Amikor egy szagmolekula - például egy ammónia - belesüllyed a zsebbe, akkor ennek a parányi tartálynak az oldalán arra késztet egy elektront, hogy átugorjon az ammóniamolekula fölött a zseb másik oldalá­ra.

Az elektron eközben vibrálásra készteti a mo­lekula atomjait. „Úgy képzelhetjük el, hogy ugrása közben megpendíti a molekulát, mintha hegedű­húr volna" - magyarázza Horsfield.

Modelljében az elektron csak akkor ugrik át, amikor olyan molekulák telepednek meg a recep­torban, amelyek egy bizonyos frekvenciával rezeg­nek. Amikor az elektron a zseb túlsó oldalára ér, egyúttal egy jelet indít el az agy felé a szagról.

A kutatók számításai szerint, ha egy ammónia­molekula érkezik orrunkba, erről egy ezredmá­sodpercen belül kapunk értesítést agyunk révén. „Meglehetősen bonyolult mechanizmusnak lát­szik - jegyzi meg John Mitchell angol vegyész -, de a biológiában néha bonyolult mechanizmusok­ra van szükség".

Most tehát két elmélet harcol egymással (a zár és a zseb). További kísérletekkel kell eldönteni, hogy melyik mechanizmus lép működésbe, ha pél­dául megszagolunk egy darab romlott húst vagy egy szál rózsát.

Link to comment
Share on other sites

egy kis tudomány és ismeretterjesztés még senkinek sem ártott. csak okosodni lehet tőle....... szipi

Link to comment
Share on other sites

hmm... érdekes hír köszi szipi... én sajnos születésemtől fogva nem érzem a szgokat... pontosabban érzem csak nem tudom megkülönböztetni őket... csak azt tudom megmondani, hogy a bizonyos szag kellemetlen, vagy nem, de azt se mindig helyesen (pl nekem a benzingőz vagy a festékhígítók szaga kellemsnek tűnik)... ne kérdezzétek hogy ez mitől meg hogyan... nem tudom de jól megvagyok néküle :)

Link to comment
Share on other sites

nekem is érzékeny az orrom a szagokra és az illatokra is. lehet, hogy szakmai ártalom is ez nálam. nekem kimondottan kifinomult, ráadásul sokszor olyat is megérzek, amit más még nem érzékel. de a higítók, lakkok, festékek és egyéb szagokat én is szeretem.... :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

én arra lennék kíváncsi, hogy mi az oka annak, hogy ugyanazt a szagot az egyik ember érzi a másik pedig nem, vagy nem olyan intenzíven. szipi

Link to comment
Share on other sites

Véleményem szerint pusztán csak annyi, h. az egyiknek kifinomultabb a szaglása, mint a másiknak.

Ugyanakkor biztos van vmi biológiai vagy valamilyen más magyarázat.

Bár az is lehet, h. a másiknak több szennyezőanyag dugítja el az orrát - gondolom én,aztán lehet, h. tévedek.

Link to comment
Share on other sites

A szaglás hosszú időn keresztül az egyik legkevésbé ismert érzékelésünk volt. Pedig kétségkívül létfontosságú funkciójú: az állatvilágban segít a zsákmányállat követésében, a megfelelő táplálék kiválasztásában, a potenciális szexuális partner megtalálásában vagy a fejletlen újszülött emlősnek anyja megtalálásában. Az ember számára a szaglás szintén döntő a romlott táplálék illetve egyéb vészhelyzetek (tűz, mérgezés) felismerésében.

 

 

Richard Axel Az ember mintegy 10 ezer szagféleség megkülönböztetésére képes, ám hogy az egyes szagokat hogyan azonosítjuk, ez a közelmúltig nem volt ismert.

Richard Axel és Linda B. Buck e téren végzett úttörőmunkát.

 

A két kutató 1991-ben egér kísérletek segítségével együtt fejtette meg szaglásunk bonyolult működését. Bár már nem együtt, ám azóta is mindketten a szaglás terén végeznek kutatásokat, gyakran párhuzamosan ugyanarra az eredményre jutva. Az 58 éves Richard Axel a New York-i Columbia Egyetem professzora, míg az 57 éves Linda B. Buck a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója.

 

Axel és Buck felfedezett egy nagyobb, körülbelül 1000 génből álló géncsaládot – (ez teljes génállományunk 3 százaléka) –, amely szerepet játszik a szagok azonosításában. Bár képesek vagyunk megkülönböztetni tízezerféle szagot, a szaglóhámunkon csak ezer különféle receptor sejt azonosítható, mindegyik egy adott szagra specializálódva.

 

Hogy mégis sokkal több szagot vagyunk képesek azonosítani, annak titka, hogy a szagingert kiváltó, eltérő konfigurációjú molekulák egyszerre több receptor sejthez kötődnek, így a kombinációk határozzák meg a kiváltott szagérzés milyenségét. A szagingert ugyanis leginkábbb olyan illó anyagok molekulái keltik, melyek feloldódnak a szaglóhámot borító vékony váladékban. (Ez magyarázza, hogy például nátha esetén csökken a szaglási érzékenység.)

 

A szaglóhámban elhelyezkedő szaglósejtek dendrit-szerű felületi nyúlványaikon keresztül az ingerületet a szaglóidegek megvastagodott részébe, az ún. glomerusokba küldik. A receptorsejtek mindig ugyanahhoz a glomerushoz juttatják el az ingerületet.

 

 

Linda B. Buck A glomerusokban a szagingerületek más idegsejtekre átkapcsolódva az agy más területeire, így a limbikus rendszerbe, a hipotalamuszba és a frontális lebenybe is eljutnak. Ezáltal az illatok nagyon hatékonyak például az emlékek felidézésében: bizonyos illatok könnyen felidézhetik gyerekkorunkat, egy romlott vagy kevésbé friss étel viszont évekre eltántoríthat bennünket bizonyos ízektől.

 

Minden élő organizmus képes a kémiai alkotóelemek felismerésére környezetében. A halaknak relatíve kevés, körülbelül száz körüli a receptor sejtjeik száma, az egereknek viszont több mint ezer, azaz több mint az emberé. Nem csak a receptor sejtek számától, hanem a szaglóhámtól is függ a szaglás kifinomultsága.

A kutyák szaglása körülbelül egymilliószor jobb, mint az emberé, ami részben azzal is magyarázható, hogy míg az ember orrában körülbelül 3-4 négyzetcentiméter szaglóhám, egy átlagos kutyáéban 130 négyzetcentiméter található. Ismert az is, hogy a nők szaglásérzékenysége nagyobb, mint a férfiaké, az illatszerek egy részét a férfiak nem, vagy csak alig érzik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...