Jump to content
PirateClub.hu

Ultrahangos endoszkóp agyműtétekhez


Kronos
 Share

Recommended Posts

Ultrahangos endoszkóp agyműtétekhez

 

Az egyesült államokbeli Duke Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a sebészek valós időben 3D-s képet kaphatnak az agyról - akár operáció közben is.

 

A technológia - amely jóval olcsóbb az eddig alkalmazott 2D-s megoldásoknál - az ultrahang használatán alapul és a tudósok eddig számos sikeres állatkísérletet végeztek vele. A sebészek jelenleg az agyműtéteknél általában a számítógépes tomográfot (CT) használják. A koponya felnyitása után viszont a szövetek és a bőr eltolódnak, ezáltal az addig készített felvételek többsége gyakorlatilag használhatatlanná válik. Ezzel szemben az új endoszkóp a műtét teljes időtartama alatt valós időben tud felvételeket készíteni, ráadásul a 3D-s felvételek minősége jobb a 2D-s fotókénál.

 

K. Kirk Shung, a Dél-kaliforniai Egyetem mérnöke szerint a projekt különösen érdekes, mert a CT nem képes élőben felvételek készítésére, ráadásul az alkalmazása jóval többe is kerül. A 2D-s ultrahangos diagnosztikákat jelenleg biopsziánál alkalmazzák, hogy a sebészek megtalálhassák a tumorokat, daganatokat vagy hogy ezzel segítsék a mélyen fekvő részek feltárását.

 

A technológia kifejlesztője, Dr. Stephen Smith professzor, a Duke University Ultrasound Transducer Group vezetője kijelentette, hogy nehéz a 2D-s képeket a valósághű 3D-s fotókkal összehasonlítani. Közlése szerint a 2D-s endoszkópok relatíve nagy méretűek is, használatuk esetén egy műtét során akár 1-2 centis vágást is kellett ejteni a koponyán. Az új szondánál viszont ez a méret kevesebb, mint egy centiméter. Így egyszerűbben megvalósulhat a mintavétel vagy az agyi folyadék leszívása, ezáltal az agyra nehezedő túlnyomás csökkentése.

 

 

 

 

A kutatók eddig már többször tesztelték sikeresen a technológiát, többek között kutyákon. Az agyi folyadék leszívásához és a gyógyszerek bejuttatásához elegendő volt egy vékony tű. Egy másik terület lehet a tumorok és a daganatok felismerése, mivel az eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy az ultrahang képes a különböző nagyságú és típusú tumorok és daganatok megkülönböztetésére.

 

A 3D-s endoszkóp egyébként egy szívsebészeti eszközből jött létre, amit szintén Smith és kollégái fejlesztettek ki. "Az összes közül a legnagyobb kihívás az eszközök miniatürizálása" - nyilatkozta a professzor, aki már az 1980-as években megalkotott egy, a testen kívül a szív megjelenítésére használható 3D ultrahangos szkennert. A kutató jelenleg a készülék további tökéletesítésén dolgozik. A tervei szerint a jövőben már elegendő lenne az eszköz behelyezése egy vékony csőbe és így a koponyába már nem kellene lyukat fúrni, hanem egy éren keresztül bevezethető lenne.

Link to comment
Share on other sites

minden ilyen eljárás fejlesztésének örülök. nagyszerű dolognak tartom, mert ha nem muszáj, akkor ne tegyék ki komoly agyműtéteknek az emberkéket, azaz ne nyissák fel őket koponyán keresztül, hanem minél egyszerűbben oldják meg a problémákat. így a gyógyulás esélyei nőnek és a kockázati tényezők viszont csökkennek. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...