Jump to content
PirateClub.hu

Eleven hőmérők?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Eleven hőmérők

 

Aki irigykedve nézi a macskákat, hogy milyen jókat tudnak szundikálni, annák érdemes azt is tudnia, hogy a macskák Arikából származnak, pontosabban a szervál leszármazottai. Részben ez magyarázza, miért élvezik annyira a napsütést, keresik meg a szobában is az alváshoz a legmelegebb helyet például a fűtőtesten, vagy a kályha közelében, egyszóval bárhol, ahol magasabb a hőmérséklet. A macska mindig teljesen ellazul alvás közben, akár összegömbölyödve, akár egyenesen elnyúlva kergeti álmában az egereket. H. Grinsin amerikai kutató vette magának a fáradságot, és megmérte azoknak a helyeknek a hőmérsékletét, ahol különféle cicák aludtak, feljegyezte testhelyzetüket, és azt találta, hogy alvó helyzetüket a környező levegő hőmérséklete szerint választják meg. Tehát csak rá kell nézni egy macskára, és ott az eleven hőmérő. Ha hűvös a levegő, a macska össszekuporodik, voltaképpen egy zárt kört alkot, és a mancsait is a hasához dugja, a farkát pedig maga köré tekeri. Ám ahogya hőmérséklet emelkedik; a macska is kilazítja magát, és csak háromnegyed kört alkot, még melegebb helyen ebből félkör lesz, végül teljesen elnyúlik.

A rovarok különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, ezért a társas rovarok hatásos hőszabályozó módszereket "dolgoztak ki" a törzsfejlődés folyamán. A legegyszerűbb példát a méhek szolgáltatják. Magatartásukat egyebek között az határozza meg, hogy igyekeznek egyenletes hőmérsékleten tartani a kaptárt, ezért túl meleg időben hűtik, ha viszont a hőmérséklet már kellemetlenül alacsony szintre ér, akkor hozzáfognak a melegítéséhez. Forró napokon a kaptár természetesen felhevül, ezért a legtöbb dolgozó elhagyja otthonát annak érdekében, hogy testének hőmérséklete ne emelje még magasabbra a levegőt odabent. Néhány méh azonban ott marad a bejáratnál, és befelé fordulva elkezdi rezegtetni a szárnyait, amivel, kifelé hajtja a meleg levegőt, ugyanakkor hideg levegő áramolhat a belső térbe a kaptár résein át. Télen viszont fürtökben lógnak a kaptárbán, és testük élénk mozgatásával termelnek hőt, hogy felmelegítsék lakóhelyüket.

A hangyák is hasonló figyelmet szentelnek a bolynak, és benne különösen a petéknek és a lárváknak. Meleg napokon a dolgozó hangyák egyesével hordják fel ezeket az apróságokat a rágójukban éppen azokba a járatokba, amelyek a legközelebb fekszenek a felszínhez a meleg napsütésben. Éjszakára viszont leviszik őket a boly mélyebb részeire, ahol az átmelegedett föld tovább őrzi a napsugarak hőjét.

Ezért abban sincsen semmi különös, hogy a kisgyermekek hasonlóképpen viselkednek az ágyban, mint a macskák: télen összegömbölyödnek, meleg nyári éjszakákon viszont széttárják a karjukat és lerúgják magukról a takarót. A fizika szabályai egyformán vonatkoznak az élővilág minden tagjára.

Link to comment
Share on other sites

megmondom őszintén, hogy én ezeket a dolgokat a vaumnál láttam, és itt van rá a válasz.

 

bagi! szegény macskusz, még nem tudja mi vár rá??? :lol: szipi

 

Link to comment
Share on other sites

a kisegyermekekre vonatkozó dolgok rám is igazak :lol: . mindig összekuporodom a lehető legkisebbre hidegben. melegben meg elnyúlok mint a rétestészta :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...