Jump to content
PirateClub.hu

Lézerrel gyorsul a merevlemez


SomeOne
 Share

Recommended Posts

Holland tudósok polarizált fénnyel működő merevlemezzel kísérleteznek, mert a technológia sokkal gyorsabb, mint a jelenleg használt mágneses adatrögzítés.

 

Most csak hordozható médiumokat írunk és olvasunk lézerrel, a jövőben azonban megjelennek az optikai merevlemezek, amelyek ultragyors lézerimpulzusokkal lövik fel a biteket az adattárolóra. Az új módszert kifejlesztő tudósok azt állítják, hogy a lézer két nagyságrenddel gyorsabb a jelenleg használt mágneseknél.

 

Fordul, perdül

 

A Radboud egyetem kutatói olyan lézert használnak, amelyben a kibocsátott fotonoknak perdületük van, a polarizált fénysugár ugyanis ennek köszönhetően tud kölcsönhatásba lépni az adattároló lemezzel, írta a Science tudományos híroldal. A lézerimpulzusok a lemez igen kis részét felhevítik, és ezzel megváltoztatják a polaritását, tehát az adott területen vagy 0-ra, vagy 1-re kapcsolódnak át a bitek.

 

Korábban sokan próbáltak polarizált lézerrel adatot írni, de sikertelenül, mert a szokványos mágneses adattároló lemezekkel nem működtek. A holland csoport saját lemezt készített gadolíniumból, vasból és kobaltból, amelyről nem pattantak le a lézerimpulzusok.

 

Nagy lábnyom

 

A lézer negyven femtomásodpercenként, azaz egy billiárdod másodpercenként tud lőni, így körülbelül százszor gyorsabb a mai merevlemezeknél. Egyedül a lézerimpulzusok méretével van gond, az ötmikronos lenyomat sokkal nagyobb, mint amekkorát a mai adattárolók használnak. Daniel Stanciu és munkatársai megpróbálják lecsökkenteni a lenyomatot tíz nanométerre, és arra számítanak, hogy úgy egy évtizeden belül elkészülnek egy működő prototípussal.

 

Link to comment
Share on other sites

erre szerintem a legjobb példa a dvd lejátszó!!

 

kb 5-7 éve 200k alatt aligha voltak! ma meg akár egy tizesért is vehetek egyet ha nem a legjobbat!

 

De persze nem tom hogy az új vinyót hogy befolyásolná a nagyobb kereset a dvd lejátszóhoz képest!!

Link to comment
Share on other sites

Hát nem tudom, hogy ha 10 évig eltart vagy akár csak 6-7ig is a prototípus kifejlesztése, nem találnak-e addigra ki valami forradalmian újabbat... vagy a holografikus lemez nem lesz-e olcsóbb és nem kerül-e be a gépbe háttértárolóként... 10 év sok idő, szerintem addigra simén feslegessé válhat ez a cucc

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...