Jump to content
PirateClub.hu

80 magos processzor 2 TeraFlop-pal!


blox
 Share

Recommended Posts

Az Intel az év korábbi felében a Pekingben megrendezésre kerülő IDF-en mutatta be először a 80 maggal rendelkező processzor szörnyeteget, azóta a mérnökök kitartó munkájának köszönhetően végre életre kelt a processzor óriás. Az cpu 80 darab x86-os mini magot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az egység számára a 2 TeraFlop-os maximális számolási teljesítmény elérését. Az újdonságot a Research@Intel Day nevezetű rendezvényen demonstrálta a gyártó.

 

2TFLOPScpu.jpg

A tesztrendszer

A processzor magjai 6,26 GHz-es órajelen üzemelnek, a bemutatón 3,13 GHz-es órajel mellett 24 W-ot fogyasztottak a magok, így képesek voltak elérni az 1 TeraFlop-os teljesítményt (1 TeraFlop: 1 trillió művelet másodpercenként). Az órajel megduplázása után a teljesítmény is a duplájára nőtt, ennek köszönhetően immáron 6,26 GHz-en üzemeltek a magok, amelyek együttesen 2 TeraFlop-os maximális számolási teljesítményt értek el. A 6,26 GHz-es órajel a duplája ugyan a 3,13 GHz-esnek, de a processzor fogyasztása mégsem duplájára, hanem több mint 6,5 szeresére növekedett, azaz 157 W-ra emelkedett.

 

2TFLOPSdemo.jpg

Ez bizony 2 TeraFlop!

Idle módban a magok 3,13 GHz-es órajelen működnek, darabonkénti fogyasztásuk 0,83 W-ra esik vissza, így az egész processzor 3,32 W-ot igényel a működéshez. A TeraFlop projekt jelen pillanatban két szálon fut: az egyik "alprojekt" a 80 darab lebegőpontos egységet próbálja minél hatékonyabban összezsúfolni egy tokba, míg a másik projektben erre a 80 magos szörnyetegre próbálják az SRAM és a DRAM chipeket szintén hatékonyan elhelyezni. Amennyiben a cache memória fejlesztése véget ér, akkor a cache sávszélessége több száz gigabyte lesz másodpercenként.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...