Jump to content
PirateClub.hu

Vezető lapok utasítják el a Word 2007-et


blox
 Share

Recommended Posts

Két vezető tudományos folyóirat, a Science és a Nature is közölte, hogy egyelőre nem fogadják el a Word 2007 programmal készített dokumentumokat, mivel a Microsoft változtatásai miatt kompatibilitási gondok léptek fel.

 

A Science és a Nature is saját oldalán tette közzé kifogásait a .docx formátummal kapcsolatban, mégpedig az egyenletek leírására használt Mathematical Markup Language (MathML) kihagyása kapcsán. Redmond ugyanis úgy döntött, hogy a jobb teljesítmény miatt saját megoldását, az Office MathML (OMML) névre keresztelt technikát építi be a formátumba, ezzel viszont inkompatibilitást idéztek elő a korábbi verziókkal és emiatt a formátum nem felel meg a magazinoknak.

 

A Nature valamivel részletesebben foglalkozik a kérdéssel és írásukból kiderül, hogy a meglévő szerkesztőkkel a módosítás miatt a .docx fájlokban nem tudják szerkeszteni az egyenleteket, valamint a speciális - például görög - karaktereket. A Science a figyelmeztetésben továbbmegy, és arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy a beépített eszközzel összeállított egyenleteket még akkor sem fogják átvenni, ha esetleg a fájlokat átkonvertáljuk annak érdekében, hogy a Word korábbi verziói is megbirkózzanak azzal. A konvertálás esetén ugyanis az egyenletek képpé minősülnek át, nem téve lehetővé a megfelelő nyomtatást és a kompatibilitást a MathML szabvánnyal.

 

A változtatásról tavaly Murray Sargent, az Office fejlesztőcsapatának tagja számolt be egy blogbejegyzésben részletesen kifejtve az ehhez vezető okokat. Állítása szerint a Microsoft a nagyobb teljesítmény miatt választotta az új megoldást, annak ellenére, hogy házon belül is elhangoztak olyan vélemények, miszerint a meglévő MathML tökéletesen megfelel a célokra. Hozzátette, hogy mivel mindkét megoldás XML-alapú, a konvertálással nem lehet gond, a két magazin panaszaiból viszont most kiviláglik, hogy ez nem így van.

Link to comment
Share on other sites

én is word 2007 et használok. a (.docx) kiterjesztésről meg annyit, hogy ki lehet választani, hogy csak simán (.doc -ba) mentse el. szerintem inkább a kezelőfelületet tolták el egy kicsit. túl bonyolult (legalább is nekem), nehéz megtalálni dolgokat, de egy idő után hozzá lehet szokni.

Link to comment
Share on other sites

Én is pillanatok alatt megszoktam.... és sok kellemes újítás ill. kényelmi megoldás is megatlálható ... :) pl. kijelölt szövenél halványan feltűnnek egyből a szerkesztési funkciók... mennyi nyügtől és bajtól mentesít pl. ez is...

 

ill. kellemesebb most mint ha menükben kellene mászkálni folyton..

 

és tényleg szimplán menthető doc -ba is...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...