Jump to content
PirateClub.hu

500 millió dolláros hajóroncsot találtak


blox
 Share

Recommended Posts

A történelem talán legnagyobb elsüllyedt kincsét találták meg és szállították az Egyesült Államokba az Atlanti-óceán meg nem nevezett pontjáról.

 

A gyarmatosítás időszakából származó 17 tonnányi ezüst és arany pénzérme a becslések szerint 500 millió amerikai dollárt ér. A zsákmányt egy amerikai magáncég, az Odyssey Marine Exploration mondhatja magáénak. A cég több száz műanyag tárolóban szállította az Államokba a mélyből kiemelt kincseket. A több mint 500 000 érme az Odysseys elnöke, Greg Stemm szerint darabonként átlagosan 1000 dollárt érhet meg a gyűjtőknek és befektetőknek.

 

Az érméket vizsgáló szekértők szerint páratlan leletre bukkant Stemm és csapata. Biztonsági okokra hivatkozva a cég nem adott ki részleteket a roncsról és a helyszínről, a feljegyzésekből azonban arra lehet következtetni, hogy egy 400 éves hajóról van szó, ami az angol partoktól nem messze, egy a gyarmatosítás korában forgalmas kereskedelmi útvonalon süllyedt el. Nemzetisége, mérete és kora még bizonytalan, nyilatkozott Stemm a Discovery-nek.

 

A roncs olyan vizeken található, ami egyetlen ország fennhatósága alá sem esik, állítja Stemm, tagadva, hogy arról a hajóról lenne szó, amit a La Manche csatornán találtak és nemrég nyújtottak be kérelmet a brit hatóságokhoz a roncs kizárólagos feltárási jogainak megszerzéséért. A kérelemben az áll, hogy a cég valószínűleg egy 17. századbeli kereskedelmi hajó roncsaira bukkant, ami értékes rakománnyal a fedélzetén sűllyedt el Anglia dél-nyugati csücskétől 65 kilométerre. A szövetségi bíró múlt hónapban járult hozzá a jogok megadásához.

 

0521ato1.jpg

A "Fekete hattyú" névre keresztelt projektet nagy titkolózás övezi az Odyssey részéről, az érmék típusáról, címletéről és a kibocsátó nemzetről sem árultak el semmit. Az eddigi legnagyobb hajóroncs zsákmány egy spanyol galleonról, a Nuestra Senora de Atocha-ról került elő, amit egy hurrikán küldött a hullámsírba Florida Keys közelében 1622-ben. Mel Fisher kincsvadász talált rá 1985-ben, a jelentések szerint 400 millió dollár értékű érmét és egyéb tárgyakat hozva a felszínre.

 

Az Odyssey nagy valószínűséggel vissza fog térni a mostani zsákmánya helyszínére, ahol régészeti munkákat is lefolytatnak, részletesen dokumentálva a helyszínt, melynek kiemelkedő történelmi jelentősége van, taglalta az Odyssey ügyvezetője, John Morris. Az egyetlen cég formában működő kincsvadász társaságra már nagyon ráfért a felfedezés: legutóbb 2003-ban találtak több mint 50 000 érmét és egyéb műkincseket, melyből több milliós bevételre tettek szert. Ezt követően azonban rengeteg veszteséget számoltak el, különösen a 2005-ös és 2006-os években, ami elsősorban költséges, ultramodern hajó és robot-tengeralattjáró flottájuknak köszönhető.

 

Az Odyssey talán az egyetlen, aki több nagy fogást is jegyez, általában egy-egy kincsvadász csapat egyszer talál bele egy nagy jelentőségű felfedezésbe. Stemm cége januárban kapta meg a spanyol kormány hozzájárulását egy felfüggesztett kutatásuk folytatásához, ami a HMS Sussex roncsainak felderítésére irányult. Ez volt az angolok vezérhajója a franciák ellen folytatott 1694-es háborúban, ami végül Gibraltár közelében, egy viharban lelte végzetét. A történészek szerint a 48 méter hosszú hadihajó 9 tonna aranyérmét szállított, hogy ezzel vásárolja meg a dél-kelet franciaországi Szavója hercegének szövetségét. Az Odyssey szerint ezek az érmék szintén megérnének legalább 500 millió dollárt, egy történelmi megállapodás értelmében azonban ezen az összegen meg kell osztozniuk a brit kormánnyal. A cég az első 45 millió dollár 80%-át tehetné zsebre, majd minden egyes érme értékének felét.

Link to comment
Share on other sites

hát ez eszméletlen mennyiségű érme, azért megnéznék közelről is egy ilyen raktárat.......... :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...