Jump to content
PirateClub.hu

Kész a 100$-os laptop


Muchaco
 Share

Recommended Posts

"Kész a 100 dolláros laptop

2005. szeptember 29. 15:58, Csütörtök - Gyurkity Péter

 

A Massachussetts Institute of Technology jelezte, hogy a végéhez közeledik a százdolláros laptop összeállítását célzó projekt, és körvonalazódik az olcsó hordozható számítógép hardvere.

 

Már az év elején beszámoltunk az MIT kezdeményezéséről, amely az AMD-vel összefogva a fejlődő országok helyzetén szeretne javítani az új fejlesztéssel. A programot Nicolas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója jelentette be a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol 12-18 hónapon belüli munkáról beszélt. A jelek szerint azonban ennél jóval hamarabb elkészülnek az olcsó laptoppal, ami már csak azért is kedvező, mert Negroponte szerint világszerte óriási érdeklődés mutatkozik a program iránt. Ő maga akár 800 millió példány értékesítését sem tartja lehetetlennek.

 

A techreview.com által készített összeállításból végre kiderül, hogy pontosan milyen hardverre épül a százdolláros termék. Negroponte ugyanis az Emerging Technology Conference nevű rendezvényen bemutatta a prototípust, amely színes kijelzőt, Wi-Fi csatlakozót, 500 MHz-es órajelű processzort, valamint 1 GB flash memóriát foglal magában. Külön érdekesség a készülékhez mellékelt kurbli, amely állításuk szerint kézi erővel elegendő áramot generál a laptop működtetéséhez. Ily módon valóban mobil számítógépet sikerült kifejleszteni, amely nem feltétlenül igényel hálózati feszültséget.

 

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

 

A bemutatón elhangzott, hogy Brazília, Thaiföld és Egyiptom már jelezte érdeklődését a laptop iránt, és már megjelenése pillanatában 0,5-1 millió példányt vásárolnának a "forradalmi" termékből. Reményeik szerint a termék igen hasznos lesz a távoli, elmaradott területeken, illetve az iskolások számára, akik bárhová magukkal hordhatnánk azt. Természetesen nem kell modern játékokat futtatni rajta, de ábrákra, bemutatókra és illusztrációkra tökéletesen megfelel.

 

Nem mindenki ért azonban egyet az olcsó laptop ötletével, illetve annak felhasználási területeit illetően. Sokak szerint a fejlődő országokban tanárképzésre és az osztályok létszámának csökkentésére kellene fordítani a rendelkezésre álló pénzeket, mivel ez jobban segítené a felzárkóztatás ügyét. A támogatók viszont úgy vélik, hogy a nyitottság, az információ szabad áramlása a legfontosabb, amely nemcsak egyszerűbbé, de biztonságosabbá is teszi életünket. Érdekes, hogy Negroponte, aki maga élete főműveként értékelte a fejlesztést, úgy vélte, hogy a százdolláros ár még mindig magas, és újabb erőfeszítésekre van szükség ennek további mérséklésére."

 

forrás: sg.hu

 

jeah sztem ez tök király lesz smile.gif remélem hozzánk is jön ilyen tuti veszek laugh.gif bár az a fogója kicsit nagy blink.gif de attól még jól néz ki biggrin.gif egyetlen gond szinte semmit sem tud biggrin.gif de biztos lehet majd vele jókat szorakozni biggrin.gif

 

 

 

ha rossz helyre raktam sorry de gondoltam majd itt lehet róla csevegni rolleyes.gif

Link to comment
Share on other sites

ööö...hát elég olcsónak tűnik (miből van a burkolat? Papírból? tongue.gif )

...mondjuk ebből is látszik, hogy ha nagyon le akarják szorítani az árakat, akkor 100 dolcsiból is ki tudnak hozni egy laptopot...ilyenkor gondolkozok el azon, vajon egy "igazin" mennyi hasznuk van az eladóknak...

Link to comment
Share on other sites

Jön a húszezer forintos laptop

 

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai bejelentették, hogy hamarosan elkészülnek egy kb. 100 dolláros áron - azaz, mintegy 20.000 forintért - előállítható laptop terveivel. Az elsősorban a fejlődő piacokra szánt hordozható számítógép a tervek szerint ugyan csak egy 500 MHz-es processzorral működne, kijelzője azonban színes lenne, 1GB Flash memóriával dolgozna és a vezetéknélküli hálózati képességekkel is rendelkezne.

 

user posted image

 

Az olcsó laptop a fejlődő országok számára is lehetőséget adna arra, hogy gyerekeik számára elérhetővé tegyék a számítástechnikát, többek között új utakat nyitva a képzés és oktatás előtt is. A gép interaktív módon tenné lehetővé a gyerekek számára a különböző ismeretek megszerzését, és a már elsajáított tudás gyakorlását is, a hálózati képességek révén pedig kommunikálhatnának egymással, vagy akkár az Internet vérkeringésébe is bekapcsolódhatnának.

 

"Minden a bolygónkat sújtó világméretű probléma megoldásának része az oktatás is", nyilatkozta Nicholas Negroponte, az eszközt fejlesztő MIT Media Lab munkatársa az olcsó laptop fontosságát hangsúlyozva. A kutató egyébként saját bevallása szerint élete eddigi legfontosabb feladatának tekinti a projekt sikeres befejezését.

 

A prototípusban már rendelkezésre álló laptoppal kapcsolatban a MIT munkatársai jelenleg annak a problémának a megoldásán dolgoznak, hogy miként lehetne az eszköz előállítási költségét 100 dollár alá csökkenteni. Az eszköz egyik legdrágább elemének jelenlegi képernyője számít, amelyet egy olcsóbb, a hordozható DVD lejátszókban is használt megoldással próbálnak lecserélni.

 

Brazília, Egyiptom és Thaiföld máris érdeklődését fejezte ki a projekt iránt, a nagy gyártók közül pedig többek között az AMD és a Red Hat támogatásáról is biztosította a kutatókat.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sztem ezzel ti nem fogtok jáccani.... :D Egy mai, modernnek mondható játék (pl Doom3) futtatásához olyan grafikus vezérlés kell, ami több energiát igényel egy kurblis megoldásnál... ;) sztem ezen szövegszerk., net, zene megy, még a film sem biztos (mint egy mostani P2-es laptopon..)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Sztem ezen se Windows se Linux nincs :D Talán egy programozónak még jól jöhet... de talán annak sem nagyon.Ez kábé olyan mint az a "gyerek laptop" ami akkora mint egy rendes laptop csak a kijelzője akkora mint egy tetrisnek :D :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...