Jump to content
PirateClub.hu

Valóra válhat a végtelen energia


bikas
 Share

Recommended Posts

Oroszország és Olaszország közösen fejleszt fúziós reaktort. Az új típusú reaktorban a tervek szerint - az eddigi kísérleti reaktorok közül elsőként - be fog indulni a fúziós folyamat.

 

Oroszország és Olaszország megállapodást írt alá egy közös fúziós reaktor kifejlesztéséről, melyben a jelenlegiekkel ellentétben beindul majd az önfenntartó fúziós reakció. Az Ignitor nevű reaktort az MIT fizikaprofesszora, Bruno Coppi vezetésével fejlesztik.

 

4hrqxv.jpg

Ilyen lesz az Ignitor

 

Az új koncepción alapuló reaktor terve több évtizednyi fúziós reaktorokkal kapcsolatos kutatás eredményeiből építkezik. A program vezetője, Bruno Coppi a jelenleg legnagyobb reaktor, az Alcator C-Mod fejlesztésében is részt vett. Az új reaktor, az Ignitor, a tervek szerint kétszer akkora lesz, mint az Alcator C-Mod, magja 1,3 méter átmérőjű. Ám még így is jóval kisebb lesz, mint a Franciaországban jelenleg építés alatt álló 6,2 méter átmérőjű maggal rendelkező ITER.

 

Az Ignitor Coppi szerint ?kicsi és olcsó berendezés lesz" és a már régóta stagnáló ITER-rel ellentétben a fejlesztők szerint néhány éven belül elkészülhet. Ezt olyan technológiai megoldások teszik lehetővé, melyeket a tudósok véletlenül fedeztek fel a korábbi fúziós reaktorokkal kapcsolatos kutatások során. Ezen újítások révén megvalósulhat az első olyan fúziós reaktor, melyben beindul, és folyamatos energiaellátás nélkül önfenntartó módon létrejön a fúzió, ezzel szinte korlátlan mennyiségű, környezetbarát, nagyon olcsó energiát termelve. Coppi a moszkvai Kurcsatov Intézet vezetőjével, Jevgenyij Velikovval fog együtt dolgozni: a reaktor magját Olaszországban építik meg, a berendezést Moszkva mellett állítják össze.

 

INFO:

A fúziós reaktor

A fúziós reaktor olyan energiatermelő eszköz, amely egyes atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap és a csillagok ezt az energiafajtát használják. A fúziós erőmű alapanyaga deutérium és lítium. A deutérium a hidrogén izotópja, a vízből viszonylag egyszerűen kivonható. A lítiumot besugárzással tríciumra bontják, ez is egy hidrogénizotóp. A tórusz formájú reaktor kamrába a trícium és deutérium keverékét juttatják be. 150 millió fokosra hevítik és az így keletkező ionokat körpályára kényszerítik mágneses térrel. A reakcióban hélium keletkezik, ami a légkörben is előforduló semleges, nem sugárzó gáz. Egy időben kb. 5 gramm üzemanyag van a reaktorkamrában, így még ha megsérülne is a kamra, különösebb környezeti sugárterheléssel nem kell számolni. A reaktor fala bórral ötvözött acél. Azért van benne bór, mert az jól befogja a reakció közben keletkező neutronokat, és így megakadályozza, hogy a környezetbe kikerüljön. A reaktor falát vízzel hűtik és az így keletkező gőzzel turbinát hajtanak meg. A turbina villamos generátort működtet, amivel a villamos hálózatba lehet táplálni az áramot. A fúziós erőmű tüzelőanyag rendkívül nagy mennyiségben áll rendelkezésre a Földön (~1 millió évre elegendő). Nincs nagy mennyiségű sugárzó hulladék, így összehasonlíthatatlanul környezetbarátabb, mint a hagyományos urán alapú atomerőmű. A keletkezett energia könnyen árammá alakítható és tetszőleges helyre elszállítható távvezetékeken. Az egész jelenlegi energia krízis könnyen megoldható lenne vele. Hátránya, hogy sok csúcstechnológiai elem szükséges a megépítéséhez: hélium hűtőrendszer az abszolút nulla fok közelébe, szupravezető mágnesek, nagy energiájú felfűtő antennák, nagy teljesítményű tetródák, vákuumszivattyúk, divertorok stb. Forrás: Wikipédia

 

Forrás: PhysOrg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...