Jump to content
PirateClub.hu

Halálos csodaszer: radioaktív fogkrém


bikas
 Share

Recommended Posts

A második világháború előtt csodaszernek tekintették a radioaktív fogkrémet a németek, a gyűjtők manapság is ezer eurót adnak darabjáért.

j6oocy.jpg

Doramad radioaktív fogkrém

 

Sugárzóan fehér fogakat, és minden baktérium elpusztítását ígérte a reklámszlogen és 1940-45 között csodaszerként vették a németek a Doramad radioaktív fogkrémet, amely valóban tartalmazott sugárzó anyagot, nevezetesen a Thorium-X-et.

 

Ekkor még nem voltak ismertek a radioaktív sugárzás káros hatásai, és a sors iróniája, hogy a gyártás még a hiroshimai atombomba ledobása előtt leállt, a britek ugyanis lebombázták az Auer vállalat épületét.

 

Állítólag sokan haltak meg a Doramad miatt daganatos betegségekben, de a háború utáni nehéz években ezt nem tudták dokumentálni. A többség gyorsan megvált az életveszélyes csodaszertől, csak kevesek őrizgették. Ők jártak jól, a gyűjtők ma ezer eurót - 270 ezer forintot - is megadnak a Doramadért. Az amerikai Firestone radioaktív gyújtógyertyájának nincs ekkora keletje.

 

A 210-es Poloniumot tartalmazó motorindítóról ugyanis még 1940-ben, a piacra dobás évében kiderült, hogy a teljesítményét növelő radioaktív anyag csak 138 napig hatékony, és utána a gyertyát ki kell cserélni. A raktárkészletet a mai napig árusítják átlagban 10 ezer forintos darabáron.

 

Forrás: Baranya Bulvár

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...