Jump to content
PirateClub.hu

Álljon fel, miközben ezt olvassa!


bikas
 Share

Recommended Posts

Ha a napot egyfolytában ülve – az autóban, egy irodai széken vagy a kanapén – töltjük, elhízás, cukorbetegség, szívproblémák és a rák különböző fajtái veszélyeztetnek minket.

 

A New York Times több tanulmányra is hivatkozik, amelyek mindegyike a hosszas ücsörgés ellen érvel. Azt hihetnénk, nemigen van választási lehetősége annak, aki ülőmunkát végez, de ez így nem igaz. Ha feltesszük, hogy valaki nyolc órát alszik és egy órát sportol naponta, még mindig további 15 órából áll a nap. Tehát még ha mozog is rendszeresen, rengeteg idő marad, hogy felesleges kalóriát vigyen be a szervezetébe. Mindez sok kis döntés eredménye: a liftet választja, vagy a lépcsőt? E-mailt ír a földszinti kolléganőnek, vagy lesétál hozzá néhány emeletet? Ha hazaér, kertészkedik, vagy leül a tévé elé? Elsétál a sarki boltba, vagy autóba ül?

 

Az egészségügyi problémák jó részének a sok ülés lehet a hátterében – hiszen nem használunk annyi energiát ülve, mint ha állnánk. A folyamatos ülés miatt a testben káros folyamatok is lejátszódnak. Patkánykísérletek során bebizonyították, hogy a lipoprotein lipáz (LPL) aktivitása drasztikusan csökken a mozgáshiány miatt – és fordítva, nő, ha a kísérleti állat mozog. Az LPL hiánya számtalan egészségügyi problémát okoz, mert a molekula központi szerepet játszik az anyagcsere folyamatában. Ha pedig lassul az anyagcsere, az a méreganyagok lerakódásához, a zsírsejtek növekedéséhez és egyéb problémákhoz vezet.

 

Ez a magyarázata például a következőknek: ha valaki sokat sétál – tegyük fel, hogy naponta tízezer lépést tesz meg –, és a teszt kedvéért két héten keresztül csupán 1350 lépésnyit gyalogol, liftet használ a lépcsők helyett, autóval ugrik el valahová, nem pedig sétál, a második hét végére garantáltan romlik az anyagcseréje. Ez pedig az első lépés a cukorbetegség felé vezető úton. Fordítva is igaz: aki ülőmunkát végez, de rendszeresen szünetet tart, nyújtózkodik, sétál egy kicsit a folyosón, és sokat gyalogol, annak az anyagcseréje is javul.

 

Sokan radikálisan megváltoztatják a munkakörülményeiket éppen emiatt: nem ülnek az íróasztaluknál, hanem állnak a magasított asztalnál, sőt, van, aki taposógépet használ vagy alacsony fokozatra állított futópadon sétál, miközben dolgozik. Megoldás lehet, ha valaki megfogadja: csak akkor tévézhet, ha közben teljes erőbedobással szobabiciklizik, vagy legalább hintaszékből néz tévét – még ez is segít, hogy az izmok ne lustuljanak el. Még az irodai szék helyett használt ülőlabda is segít, főleg azoknak, akiknek gerincproblémáik is vannak. Az egyensúlyozáshoz több izmot kell bevetnie a testnek és aktív ülésre kényszerít.

 

Forrás: hvg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...