Jump to content
PirateClub.hu

Brutális, kegyetlen, embertelen - tényleg ez a megoldás?


bikas
 Share

Recommended Posts

Új csodafegyvert, húsevő hangyákat vetnek be ausztrál tudósok a mérhetetlenül elszaporodott aga varangyok ellen.

 

A hangyákat macskatáppal csalogatják azoknak a tavaknak a partjára, ahol a varangyok lerakják petéiket. Amikor a fiatal varangyok kimásznak a vízből, a hatalmas hangyák azonnal felfalják őket. Az elméletet alátámasztó vizsgálat eredményét most közölte a Journal of Applied Ecology, a brit környezetvédelmi társaság szakfolyóirata.

 

Az aga varangyokat (Bufo marinus) 1935-ben hurcolták be Hawaiiról abban a reményben, hogy elpusztítja az Északi terület cukornádültetvényein elszaporodott kártékony rovarokat. A kártevőket nem irtották ki, a varangyok viszont úgy megsokasodtak, hogy hamarosan ezek a kétéltűek jelentettek csapást a mezőgazdaságra és az őshonos ökoszisztémára, mert ennek a mérgező békafajnak alig van természetes ellensége.

 

Az állatvédők megrökönyödésére Ausztráliában azóta a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza, hogy megoldják a varangyok okozta problémát. Ütötték már golf- és krikettütőkkel, megpróbálták befagyasztani vagy szén-dioxiddal elgázosítani a brekegő kétéltűeket, de azok vígan szaporodtak tovább.

 

Mérgük, amely szívinfarktust okoz a rájuk támadó ragadozónak, úgy tűnik, az ausztrál húsevő hangyáknak nem árt - állítja Rick Shine, a Sydneyi Egyetem biológus professzora. Ezek a hangyák ugyan aligha támadják meg a kifejlett varangyokat, de az ebihal állapotból éppen kinövő egyedeket annál inkább - teszi hozzá.

 

Shine szerint egy varangy akár 30 ezer petét is lerakhat, vagyis több tízezer fiatal állat nyüzsöghet a tó partján. Ha ezeket hangyaseregek felfalják, csökkenhet a varangyállomány. A hangyákat macskatáppal bizonyíthatóan oda lehet csalogatni a tópartra, hogy már a varangyutódok első partra szállásakor lesben álljanak.

 

2008 júliusa és szeptembere között a gyakorlatban is kipróbálták az új módszert egy tónál, és egy nap alatt a fiatal varangyok 80 százalékát elpusztították.

 

Az állatvédők egyáltalán nem lelkesednek az új eljárásért. Az ausztrál állatvédő szövetség szerint a módszer kegyetlenségét semmivel sem lehet indokolni, ráadásul hatékonyságában sem bízik. A Frogwatch ausztrál környezetvédelmi szervezet úgy véli, hogy egy valóban kiterjedt agavarangy-állománnyal még a nagyméretű húsevő hangyák sem tudnak elbánni.

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Az ember meggondolatlansága, és hülyesége már fáj néha...

Miután elcs***tek valamit (betelpítettek varangyokat), helyrehozzák egy még nagypobb hülyeséggel.Ha nem lesz siker, akkor esetleg még egy újabb állatfajt hoznak be -->még nagyobb káosz.

Mellesleg megemlíteném, hogy állatfajok betelepítésével igen rövid idő alat lehet teljesen fajokat eltüntetni, és ezt úgy látszik egyre nagyob sikerrel alkalmazzák.Csak amíg olyan fajok tűnnek el, amelyek senkit sem érdekelmek, addig nem lesz visszhang.Ha mondjuk holnapra eltűnnének az oroszlánok, elefántok, zsiráfok, orrszarvúak a természetes élőhelyükről, akkor lenne már balhé.De nem elég nagy.

Mivel ebben (környezetvédelem) nincs üzlet, ezért egyenlőtlen a küzdelem...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...