Jump to content
PirateClub.hu

A világ legkisebb gyorsulási autója


hankock
 Share

Recommended Posts

merikai nanotechnikusok néhány molekulából összeszerelték a világ legkisebb gyorsulási autóját. A nanodragster méretéhez képest gyors, és még trükkökre is képes.

1288101_0409a1803c25f72caefee1b385f9d000_wm.jpg

A texasi Rice Egyetem kutatómérnökei a gyorsulási autók, dragsterek után nanodragsternek nevezték el legújabb művüket. A kutatócsoport James Tour vezetésével már többször rakott össze molekulákból autószerű nanoszerkezetet, amit el is tudtak indítani, de a mostani alkotásuk felülmúlja a korábbiakat.

 

Előzőleg ugyanis olyan nanoautókkal próbálkoztak, amiknek minden kerekét hatvan szénatomból összeálló, gömbszerű molekulák alkották, ezek azonban túlságosan tapadtak a szuperfinom aranyrétegből kialakított „úthoz”. Tourék készítettek kerekeket karborán szerkezetekből is (a karboránok olyan bór-hidrogének, amelyekben két bóratomot szénatomok helyettesítenek) ezek viszont túl csúszósnak bizonyultak.

 

 

A nanodragster egyesíti a két technológiát: a feniletilén alvázhoz hátul két nagy széngömb csatlakozik, elöl viszont a hátsóknál rövidebb tengelyekre szerelt karboránkerekeken gurul a járgány, hő és elektromos mező hatására. Tour szerint az új konstrukció már kisebb hőmérsékleten elindul, mint a tisztán szénkerekes modell, ami 200 Celsius-fok alatt nem volt működőképes. Ráadásul az új nanoautó gyorsabb is: óránként 0,014 millimétert halad, ami nem rossz eredmény egy olyan járműtől, ami ötvenezerszer vékonyabb az emberi hajszálnál.

 

Ezen kívül a nanodragster egy látványos trükkre is képes: mivel az első kerekek nem tapadnak annyira az úthoz, menet közben fel-fellendülnek egy-egy nagyobb gázfröccs (illetve, elektromosmező-fröccs) hatására. Tourék az Organic Letters című szaklapban mutatták be a nanodragstert. A nanoautók építése egyébként nagyon jó terep nanorobotok és más nanoelektronikai szerkezetekben használt technológiák teszteléséhez.

 

index
Link to comment
Share on other sites

Igen, igen. Kutatás címszó alatt bármit el lehet képzelni. Az összefüggés pedig, a pénz.

Szerk: Abban agyetértek, hogy nanotechnológiával talán megmenthetik az embereket. De akkor sem látom sok értelmét ennek a dolognak azon kívül, hogy mutogassák, hogy ők erre is képesek..

Link to comment
Share on other sites

Köszönjük ezt a hszt!

Ez az autó kutatási célokból készült el, a Haiti katasztrófa meg természeti csapás.Hol itt az összefüggés?

 

Hát csak a jó édes anyját kutatgassa... nem hiszem, hogy egy gazdasági válság közepén az lenne a legfontosabb, hogy a nanotechnológiát csesztessük. Főként, hogy tulajdonképpen 10 év múlva lehet, hogy 2000 robot lesz egy emberi testben.. sőőt..

Link to comment
Share on other sites

Katasztrófák mindig voltak.Pénzhiány is többször volt sok helyen ha nem is globálisan.De akkor elmondanám a kutatá célját.Ti reggel hideg szábában kelnétek fel.Villany nem lenne max tábortűz.Nem lenne semmi elektromos-igen.igen még számítógép se!Autókról.telefonokról meg a többi "apróságról"ne is beszéljünk.Szóval lehet hogy a nanotech lesz a következő fejlődési fázis.A pénzről meg annyit hogy ezeket álltalában országok pénzelik.Lehetne vitatkozni hogy az összes pénzt adjuk haitinak meg régebben minden katasztrófának-akkor viszont megmaradnánk ezen a szinten.Haiti télleg egy sajnálatos esett és az egész világ segí rajta-de attól még maradjunk a realíás alaján

Link to comment
Share on other sites

Haiti engem nem érdekel, saját maguk vágták gallyra a gazdaságukat.

 

Nem a fejlődéssel van bajom, hanem azzal, hogy ez annak egy - jelenleg - olyan szintje lenne, amely szükségtelen, és olyan anyagi erőforrásokat köt le, amikkel az egész jelen válságnak véget lehetne vetni

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...