Jump to content
PirateClub.hu

Összeütközött két kisbolygó


bikas
 Share

Recommended Posts

Két égitest ütközött össze a Mars és a Jupiter között. A robbanásban sok törmelék szóródott szét, és ezt sikerült a Földről azonosítani. Az esemény biztonságos távolságban történt, de jól mutatja, hogy a kisbolygók térségében ma is vannak látványos események.

 

Első alkalommal sikerült megfigyelni két kisbolygó összeütközésének jelenlegi következményeit. A kataklizma az elmúlt hónapban zajlott le, és eredménye, egy hosszúkás porsáv már jól észlelhető a Földről. A következő időszakban a Hubble-űrtávcsővel részletesen is tanulmányozzák az esemény nyomait, és várhatóan nagyobb töredékeket is azonosítanak.

 

qo82ur.jpg

Az ütközéssel keletkezett porsáv és a kataklizmát túlélő objektum (J. Annis/M Soares-Santos/D Jewitt/Fermilab/UCLA)

A Földünkhöz közeli, veszélyes kisbolygókra vadászó LINEAR nevű program megfigyelései során rögzítették a kérdéses sávot a Mars és a Jupiter közötti fő kisbolygóöv térségében. A 2009. január 6-án felfedezett, P/2010 A2 jelzéssel ellátott alakzat egy üstökös csóvájára is emlékeztet, de helyzete alapján más hozta létre. A kisbolygóövben is akadnak üstökösmagok, azonban ezek többnyire a zóna külső részében jellemzőek - távolabb, mint ahol ezt az objektumot azonosították.

 

A sáv egyik végén egy 200 méter átmérőjű égitestet is sikerült lefényképezni - ez lehet a poranyag forrása. Ez az objektum a kataklizma egyik maradéka, amelynek során két égitest ütközött, és a törmelék szétszóródott. Az apró porszemek mozgását a napfény erősen befolyásolta, így keletkezett az elnyúlt alakzat.

 

A számítások alapján az esemény mindössze néhány héttel ezelőtt történt. Ez az első alkalom, hogy egy a közelmúltban történt ütközés és szétrobbanás nyomát azonosítani tudták. Korábban is találtak már elszórt, ősi poranyagot a térségben, amely ütközésekkel keletkezett, illetve egyes kisbolygócsaládok is ősi égitestek feldarabolódásával születtek.

 

Forrás: origo

 

A képből én nem nagyon megyek ki. :huh:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...